Radar · Utrikes

Mystiska pengakurirer gäckar argentinsk polis

Polisen misstänker att åtminstone en del av pengarna skickats till Buenos Aires för att där tvättas, eller växlas till dollar eller guld.

De senaste månaderna har polis i Argentina noterat ett nytt fenomen – omfattande transporter av stora mängder kontanter och guld genom landet. Polisen vet inte var pengarna kommer ifrån, och har ingen laglig väg att förhindra transporterna.

De senaste två månaderna har polis och säkerhetstjänst i Argentina hittat kontanter och guld till ett värde av 80 miljoner pesos, ungefär tio miljoner svenska kronor, i lastbilar och andra fordon på argentinska vägar.

I dagstidningen Clarín listas 26 olika fall där säkerhetsstyrkor stoppat och genomsökt fordon av olika anledningar och hittat stora mängder kontanter eller guld. Till exempel stoppades den 9 juni en last med socker från Tucumán i norra Argentina på väg till huvudstaden Buenos Aires – i lastutrymmet hittades tre kartonger som innehöll nästan tolv miljoner pesos, motsvarande en och en halv miljon kronor.

"Ett nytt fenomen"

Att pengar smugglas har förekommit tidigare, men det som förvånar polisen är den dramatiskt ökade omfattningen av beslag.

– Det här är ett nytt fenomen sedan några månader tillbaka. Det som slog oss var att det kom ett fall efter ett annat. Det är inte som med cigarettsmugglingen, som blivit mer synlig under karantänen men som alltid funnits. När det gäller pengar säger alla vi talar med att det är något nytt, säger Eduardo Villalba, direktör för nationell säkerhet, till Clarín.

Ett bekymmer för polisen – som misstänker att pengarna har grumligt ursprung – är att det inte är olagligt att röra sig med stora mängder pengar inom landet. Polisen kan tillfälligt beslagta pengarna, men åtal kan bara väckas vid misstanke om brott eller om pengarna misstänks ha smugglats in i landet.

Ingen röd tråd

Det som också förvånar är att polisen, som inte fått någon hjälp av chaufförerna, ännu inte hittat en röd tråd i smugglingen.

– Det sägs många olika saker, men sanningen är att det inte verkar röra sig om ett fenomen med en enskild logik. Det finns inte en utredningslinje som för samman de olika beslagen. Fram tills i dag finns inget som indikerar att de här förflyttningarna av pengar kan kopplas till en enskild organisation av något slag, säger Eduardo Villalba.

I stället utreds flera parallella hypoteser där droghandel är en, trots att inga droger hittats. En annan är att lokal valuta från svarta affärer transporteras mot Buenos Aires för att där tvättas eller omvandlas till guld eller dollar.

Ytterligare en teori är att lastbilschaufförerna agerat kurirer åt handlare i den i Argentina omfattande informella ekonomin, som i normala fall själva skulle gjort handelsresor mellan Buenos Aires och provinserna i norr.

Informella handelsresor

Att Buenos Aires varit nedstängt betydligt längre än provinserna i norr stödjer den hypotesen – de produkter som i normala fall skulle sålts på marknader i huvudstaden har i stället skickats norrut, och pengar skickas tillbaka.

Pedro Simón, federal åklagare i Santiago del Estero i centrala Argentina utreder pesos till ett värde av fyra miljoner kronor som hittades i fem olika lastbilar i provinsen.

– Snarare än droghandel lutar jag åt att det rör sig om transporter åt svarta klädfabriker med falska märkeskläder som tillverkas i Buenos Aires för att sedan säljas på marknader i norr. Det känner vi till sedan tidigare och det är en affärsverksamhet som paralyserats under pandemin, säger Pedro Simón till sajten Infobae.

Huvudstaden har till stora delar varit nedstängd sedan mars – den temporära förordning som begränsat rörligheten i Buenos Aires skulle löpt ut under söndagen men har förlängts med ytterligare två veckor efter en tydlig ökning i antalet nya fall.

Den tidiga och omfattande nedstängningen av Argentina har sannolikt bidragit till att landet, som har drygt 45 miljoner invånare, klarat sig bättre än flera av grannländerna under pandemin. Hittills har närmare 200 000 personer bekräftats smittade medan drygt 3 500 människor dött av viruset.