Energi

Liljor får trädgården att spraka av färger och dofter

Kenneth Gustafsson är en passionerad hobbyodlare.

Djupt gula med små prickar i kronbladen, stilrent vita, skirt skiftande i ljust rosa eller mättat djuplila. Den som vill satsa på liljor kan få en sprakande färgexplosion i trädgården.

Hemma hos Kenneth och Jenny Gustafsson i Rimbo prunkar växtligheten. Det är deras tredje trädgårdssommar och de beskriver sig som glada hobbyodlare. Den rödspräckliga katten Simba smyger omkring bland rosor, klematis, dagliljor, riddarsporrar, petunior och vallmo. Längs den stenlagda gången skjuter liljor upp ur marken på starka ståtliga stjälkar. Frosten tog ett par i våras, men annars har de klarat sig bra.

– Liljor är exotiska. Väldigt graciösa. De ger effekt rätt fort, det är det som är roligt, säger Kenneth, vars favorit är den gula tigerliljan Sweet surrender.

Vissa avger knappt någon doft alls, medan andra sprider en stark arom.

– Grannarna brukar säga att det doftar i hela området. Det luktar nog som tantparfym, säger Jenny och skrattar.

Bredvid kungsliljan Pink perfection sticker en bebisplanta upp ur jorden, den har förökat sig på egen hand. Till nästa vår planerar paret att ha ännu fler sorter, de har bland annat beställt Apricot fudge och Friso.

– Sedan får vi se hur det går med liljebaggarna. Vi sprutar en blandning av såpa, tabasco och vatten på dem, säger Kenneth.

Hotet i trädgården

Den lackröda lilla insekten kalasar nämligen gärna på liljornas blad.

– Just liljebaggarna är en av de största utmaningarna. Både skalbaggen och dess larver äter på stjälkar, blad, knoppar och blommor och om liljorna blir hårt angripna tidigt kan blomning utebli, säger Tina Westerlund, som är lektor vid Göteborgs universitet och undervisar på trädgårdsmästarutbildningen i Mariestad.

En annan utmaning är tålamod.

– Det är inte säkert att liljelökar blommar första året man planterar dem och sår man frön tar det förstås ännu längre tid.

Liljor skänker trädgården en air av flärd och lyx
Liljor skänker trädgården en air av flärd och lyx. Här är den väldoftande kungsliljan Pink perfection. Foto: Erik Simander/TT

Tina tycker att man ska vara tidigt ute när lökarna börjar säljas i handeln.

– Det svåra med att köpa liljelökar är att de kan ha legat förvarade länge ovan jord, vilket ökar risken för både uttorkning och skador. Lökar möglar ganska lätt så de som säljs i handeln är ofta svampbehandlade. Jag tycker att man kan vara lite försiktig när man håller på med lökar så att man inte får en allergisk reaktion. Ta dig inte i ansiktet till exempel.

För att få tag i lite ovanligare sorter tipsar hon om att beställa från svenska odlare på nätet eller genom att besöka växtbytardagar.

Lyxig blomma

Liljorna har en lång historia i Sverige.

– Drottning Kristinas trädgårdsmästare André Mollet skrev om liljorna redan på 1600-talet, i en av de tidiga trädgårdsskrifter som finns på svenska. Man förstår att det var en exklusiv blomma och något som man ville visa upp i rabatten, säger Tina Westerlund.

– I kristna bilder kan man se jungfru Maria med den vita liljan som en symbol för renhet och jungfrulighet. Liljor kan betyda så många olika saker för människor. Massor av växter har lilja i namnet, trots att de inte tillhör släktet Lilium, till exempel daglilja eller svärdslilja.

Själv tänker hon gärna på kungsliljorna, Lilium regale, vid sin morfars stuga på landet. Han hade en hel rabatt full av de höga, vitblommande klockorna med rosa utsida som spred väldoft vida kring.

– Jag tycker att liljor har en slags stolthet i sig. De är känsliga och kraftfulla på samma gång.

Går att föröka

I dag är liljor tillgängliga på ett helt annat sätt än på drottning Kristinas tid.

– De är ganska lätta att odla, det kan snarare vara så att människor inte riktigt vågar. Det som fascinerar mig är att det kommer så mycket växt – blad, stjälkar, blommor – ur den där löken under jorden.

Trädgårdsmästaren Tina Westerlund bredvid Lilium regale (kungslilja)
Trädgårdsmästaren Tina Westerlund bredvid Lilium regale (kungslilja). Foto: Privat

Liljelökarna består av fjäll, förklarar Tina. Löken har alltså inte ett tättomslutande skal, som exempelvis en rödlök. Lökfjällen är underjordiska blad som sitter kompakt ihop och går att bryta loss och då kan det bildas nya små lökar vid basen på lökfjället, där de satt fast. Att göra så för att få fler plantor kallas för vegetativ förökning.

– Om man är mån om att bevara en viss sort använder man sig av vegetativ förökning eftersom man får exakt samma genuppsättning som plantan man tog från. Jag brukar rekommendera att man gör det i slutet av sommaren, eller på hösten, när växten har vissnat ner.

Några liljearter har en annan förtjusande hemlighet, nämligen bullbiller, eller groddknoppar som de också kallas.

– De är brunvioletta och sitter i bladvecken, som liljornas egna små sticklingar. När de har mognat trillar de av från vecken och om man tittar under plantan gräver de sig själva ner i jorden och bidrar till att det ofta syns små plantor under de stora, säger Tina.

Tips för lyckade liljor

+ Var i trädgården blommorna trivs handlar om varifrån de kommer och vilken art det är. Ta reda på ursprungsland och hur de växer där. Det gäller egentligen alla växter.
+ Liljornas lökblad har inget skyddande hölje. Bladen är nakna och kan lätt bli skadade. Titta därför noga så att de inte är intorkade eller svampangripna.
+ Köper du liljelökar, prova att sätta dem i en kruka eller låda. Innan plantering bör lökarna förvaras mörkt och svalt.
+ Nästan alla liljelökar bör sättas djupt ner i jorden. Madonnaliljan är ett undantag.
+ Plantera gärna under tidig höst, innan det blir kallt. Då är det större chans att de klarar sig.
+ Liljor vill gärna ha både sol och skugga under dagen så vandrande skugga är bra, då blommar de längre. Gassande sol hela dagen orkar de inte så länge.
+ Tänk på att inte ha för många andra växter i närheten, då konkurrerar de om vatten och näring.
+ Eftersom liljor är större blommor kräver de en del näring. Använd exempelvis kompostjord och benmjöl.
+ Om du provar vegetativ förökning, var uppmärksam så att inga virussjukdomar sprids vidare.
Källa: Trädgårdsmästare Tina Westerlund.