Radar · Migration

Italiens ex-minister Salvini riskerar långt fängelsestraff

Den tidigare vice premiärministern och inrikesministern Matteo Salvini får inte rättslig immunitet.

Italiens tidigare inrikes- och vice premiärminister, Matteo Salvini, kan åtalas för att ha stoppat 164 flyktingar från att stiga i land på italiensk mark. Det och ett annat liknande åtal, gör att han nu riskerar ett mångårigt fängelsestraff.

Både Italiens och EU:s parlamentariker är skyddade från att kunna bli åtalade, såvida inte en majoritet av deras parlament röstar för det.

Just det hände nu senast i torsdags, den 30 juli, när den italienska senaten beslutade att deras tidigare inrikes- och vice premiärminister, som också är ledare för det högerpopulistiska partiet Lega Nord, inte ska få åtnjuta rättslig immunitet i ytterligare ett specifikt fall.

Det betyder att han nu riskerar ett fängelsestraff på upp till 15 år, enligt italienska rättsexperter. Det här var andra gången som en majoritet av senaten beslutade om att häva Matteo Salvinis rättsliga immunitet. Det betyder att han även kommer att kunna åtalas för ett fall från förra augusti.

Då var han inrikesminister och stoppade 164 flyktingar på räddningsskeppet Open Arms från att komma i hamn på Sicilien. Skeppet med de nödställda flyktingarna tvingades därför vara ute till havs i tre veckor innan de fick hjälp iland. Något som åklagaren definierar som ett lagbrott.

I torsdags visade sig Matteo Salvini stolt över sitt handlande och tackade senaten för att han fick chans att försvara något av det som han var stolt över under sin tid som inrikesminister. 

Matteo Salvini har också tidigare gjort klart att han vill att den här typen av migrationsfråga prövas i rätten och att hans beslut att stoppa båtar pressar andra EU-länder till att ta emot fler flyktingar.

På till exempel sociala medier har Salvini gjort inlägg om att han har skyddat sitt land från intrång och terrorism.

Ett åtal till

Under sina 14 månader som Italiens inrikesminister, mellan juni 2018 och september 2019, stoppade han eller fördröjde ett antal båtar med räddade flyktingar på havet från att komma till italienska hamnar.

Det är heller inte första gången som Salvini förlorar sin rättsliga immunitet. Det gjorde han också i februari i år. Då handlade det om drygt 130 migranter som han hindrade att komma i land från kustbevakningsfartyget Gregoretti i juli 2019.

En del av de migranterna hade ett akut behov av sjukvård och de fick gå i land. Men de flesta av dem, 116 personer, fick stanna kvar på fartyget i sex dagar under svåra omständigheter.

Salvini uppgav då att han väntade på att andra EU-länder skulle ta emot flyktingarna istället.

Vill ha rättsfall

I ett annat och liknande fall från 2018, med 150 flyktingar som blev vägrade att få komma iland på Sicilien, räddade däremot hans eget parti honom från immunitet och röstade emot det i senaten.

Vid det tillfället kommenterade FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi:

– Det är farligt och omoraliskt att riskera flyktingars och asylsökandes liv medan stater för ett politiskt krig mot långsiktiga lösningar.

I samband med rättsfallet från 2018, skrev Matteo Salvini på sin Facebooksida, riktat till åklagaren:

”Om du vill vill arrestera mig för att jag försvarar gränserna och säkerheten i mitt land så är jag stolt över det och ser fram emot det med öppna armar.”

I oktober i år ställs han inför rätta för fallet från juli 2019, det som han förlorade sin rättsliga immunitet för, för första gången. Salvini riskerar, förutom ett fängelsestraff på uppemot 15 år, att inte kunna få ställa upp i något italienskt val igen.

Flera människorättsorganisationer och nätverk av jurister och journalister, som till exempel Are You Syrious, ser fram emot domstolens beslut.

”Om domstolen beslutar att upprätthålla och stärka skyldigheten att rädda människor till sjöss, skulle detta vara en stark signal till alla europeiska politiker, till exempel i Tyskland, Kroatien eller på Malta, att följa mänskliga rättighetsregler och inte spela något spel med utsatta människors liv”, skriver Are You Syrious på sin hemsida.