Radar · Nyheter

Militärövningen Aurora skjuts upp 

Soldater under militärövningen Aurora 17.

Jätteövningen Aurora 20 skjuts upp meddelar Försvarsmakten. Övningen skulle ha hållits i maj och juni med 25 000 svenska och internationella deltagare.

Försvarsministern tycker att det är ett bra beslut.

”Sverige utsätts för stora påfrestningar i samband med covid-19-pandemin och det är inte rätt tid att genomföra övningen i sin helhet nu”, säger Peter Hultqvist (S) i en skriftlig kommentar.

Glädjande, men varför har beslutet dröjt, undrar Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson Roger Richtoff.

”I dessa tider är det avgörande att minimera risken för vidare smittspridning. Att skjuta upp Aurora är därför en klok prioritering som dock borde gjorts tidigare”, skriver Richtoff i ett uttalande.

Försvarsmakten konstaterar att trycket på samhället är stort nu.
”Därför är det självklart och naturligt att Försvarsmakten anpassar sin verksamhet”, säger Försvarsmaktens produktionschef Johan Svensson i ett pressmeddelande.

Flera länder har tidigare meddelat att de hoppar av Aurora. Försvarsmakten hoppas att övningen kan genomföras vid ett senare tillfälle.

Försvarsministern framhåller vikten av att slutövningarna för värnpliktiga klaras av och konstaterar att det även kommer att ske vissa övningar med flyget och marinen.