Intro

Krisernas revansch i samhället?

Precis som en smittbärare av coronaviruset har potential att föra smittan vidare till ett stort antal andra personer, som i sin tur och så vidare, bidrar sjukdomen till att nya kriser sprider sig som ringar på vattnet. Vi har redan uppmärksammat hur situationen kan förvärras i flyktingläger världen över om smittan får fäste.

”Vi måste göra allt vi kan för att undvika den krisen”, säger nu EU-kommissionär Ylva Johansson. Vår migrationsreporter Hanna Strid skriver i dagens nummer om EU:s krisplan, uppropet SOS Moria som skrivits under av nästan 6000 läkare och kräver att lägret Moria på Lesbos omedelbart ska evakueras, och om hur Portugal beviljar medborgarskap för att alla ska få tillgång till vård.

Även om orden positiv och pandemi bör kopplas samman med försiktighet så kan slopande av byråkrati av det senare slaget föras till kategorin positiva effekter av krisen. Dit hör förstås också de minskade utsläpp av växthusgaser som har iakttagits, och som vi förstås också har skrivit om; i dag funderar vi över hur effekterna kan komma att hålla i sig på längre sikt.

Som vore det inte nog befinner sig också igelkotten i kris, detta har dock mer med grävling än corona att göra. Läs om Artdatabankens kommande rödlista.

Trevlig krismedveten helg!