Energi · Mat med Jenny

Jenny tipsar: Grönt och skönt i det veganska produktflödet

Gröna kikärter, som skördats tidigare än vanliga gula, är en nyhet i frysdisken.

Findus lanserar en helt ny baljväxt. Kikärter är populära men nu kommer kikärtan 2.0. Fast egentligen tvärtom, eftersom den skördas tidigare än vanliga kikärter och därför behåller sin gröna färg.

Till skillnad från vanliga, gula kikärter behöver den inte blötläggas. Den hittas istället i frysdisken och kan ätas direkt efter tining. Ärterna kommer inledningsvis att säljas på Coop, Mathem och City gross.

Dafgårds vill hänga med på tåget i frysen och lanserar både veganska köttbullar och en färdig matlåda med bullarna och mos. Quorn presenterar panerade filéer med citron och peppar, medan Kung Markatta kör en nygammal produktserie genom att sätta sin etikett på Ekko gourmets sortiment.

En kul nyhet är Apetit som plockat upp trenden med buffalovingar i vegansk tappning. I frysen hittas nu friterade blomkålsvingar och broccolivingar.