Glöd · Debatt

G20 – investera i hälsovård istället för militarisering

Hälsoministeriet i Peru informerar äldre i Lima om hur man bäst tvättar händerna för att undvika att smitta och smittas med corona.

Världens äldsta fredsmedborgarorganisation och Nobels fredspristagare, Internationella fredsbyrån (IPB), kräver i ett upprop till G20-världsledarna en dramatisk minskning av militära utgifter till förmån för hälso- och sjukvård och för att tillgodose sociala behov. Världen behöver ett fredsbudskap.

Sjuksköterskor och läkare är utmattade, materialtillgången är knapp och beslut om liv och död beror på vem som kan få tillgång till det knappa antalet tillgängliga respiratorer. Läkares och sjuksköterskors arbete hindras av tidigare ansvarslöst fattade politiska och ekonomiska beslut. Över hela världen håller hälsosystemen på att nå sina gränser och heroisk frontlinjepersonal är under massiv press.

Coronavirus-nödläget visar i vilket försvagat tillstånd våra samhällen befinner sig då det gäller att skydda folket: en värld som drivs av hård finanspolitik, aktieägarvärde och åtstramning har försvagat vår förmåga att försvara allmännyttan och hotar människors liv i global skala.

Anställda som är rädda för jobb- och inkomstförlust frestas att gå på jobb fastän de är sjuka. Äldre människor är sårbara och behöver hjälp. Viruset träffar hårdast de svagaste.

Privatisering och det nyliberala systemet har lett till att de lokala, regionala och nationella hälso- och sjukvårdstjänsterna håller på att kollapsa. Under de senaste två decennierna har antalet läkare som arbetar inom sjukvården minskat med en tredjedel i de västeuropeiska länderna. WHO varnar för att vi står inför en brist på 18 miljoner vårdpersonal innan 2030. Kommunerna behöver snabbt stöd för att öka antalet tillgänglig personal.

Vi kan redan dra lärdomar för framtiden:

• Hälsa är en mänsklig rättighet för unga och gamla, för alla människor i alla delar av världen.

• Sjukvård och omvårdnad får aldrig försvagas eller underordnas ekonomins vinststrävan genom privatisering.

Betydelsen av anständiga arbetsförhållanden för all vårdpersonal och fortsatt investering i deras utbildning måste prioriteras. Det är dags för ett globalt socialt avtal.

Nyligen rapporterade Internationella Arbetsorganisationen om konsekvenserna för arbetsmarknaden:

• En potentiell förlust av 25 miljoner arbetstillfällen, vilket är mer än under finanskrisen 2008.

• Arbetsfattigdomen förväntas öka avsevärt då upp till ytterligare 35 miljoner människor kan drabbas.

• Inkomstförlusterna för arbetstagare kan uppgå till 3,4 biljoner dollar.

G20: Nedrustning bör prioriteras. Världen spenderar 1 800 miljarder dollar på militära utgifter årligen och Nato kräver ytterligare höjningar av sina medlemmar. Man planerar dessutom att spendera en  biljon dollar på nya kärnvapen de kommande 20 åren. De militära utgifterna är 50 procent högre i dag än i slutet av det kalla kriget. G20 kan inte sopa dessa fakta under mattan. Dessutom spenderas miljarder på militär forskning, pengar som bör investeras i fredliga ändamål.

G20 står för 82 procent av de globala militära utgifterna, står för nästan all vapenexport, och innehar 98 procent av världens kärnvapen på sitt kollektiva territorium. G20 är en plattform där den globala kapprustningens viktigaste aktörers intressen sammanförs.

Den politiska arkitektur som infördes för att kontrollera kärnvapenupprustningen och -nedrustningen ignoreras och försvagas.

Militarisering är fel väg för världen, den trappar upp spänningar och ökar potentialen för krig och konflikter. Världsledarna måste återinföra nedrustning och fred på den politiska dagordningen. Genom nedrustning, förverkligande av de globala målen för hållbar utveckling, ett globalt socialt avtal och en ny global grön fredsöverenskommelse kan vi ta itu med coronaviruspandemins utmaningar.

Vi efterlyser en kultur som omfattar fred i världen. En fredlig väg innebär en global strategi, ett globalt socialt kontrakt, ett globalt samarbete för att trygga en dräglig tillvaro för människor på hela planeten. Detta ska utgöra grunden för den mänskliga solidariteten under 2000-talet – för och med folket!