Radar · Miljö

Din relation till naturen påverkar nyttan för hälsan

Forskarna kunde utifrån en upplevelsekarta bland annat dra slutsatsen att den individuella relationen till naturen påverkar hälsoeffekten av den.

Det pratas mycket just nu om naturens läkande effekt och både vandringsleder och stadsnära naturområden är välbesökta. Men hur denna påverkan egentligen fungerar vet vi mycket lite om. En ny studie visar att både den individuella relationen och typen av natur har betydelse. 

För människor som har en djup relation till naturen blir den helande och återhämtande effekten mycket starkare, och särskilt värdefull blir den i ekologiskt värdefulla naturområden. Det är några av de slutsatser forskarna från Urban Studio vid Högskolan i Gävle drar efter att med hjälp av en upplevelsekarta ha analyserat 2000 individuella naturupplevelser i Stockholms kommun.

– Det nya och unika vi kan visa är dels att vad man har för attityder påverkar starkt och dels vilken typ av natur som är mest återhämtande, säger Matteo Giusti, miljöforskare vid Högskolan i Gävle i ett pressmeddelande.
 
Enligt Karl Samuelsson, som också deltagit i projektet, visar tidigare studier på ett tydligt samband mellan hur ofta man under sin uppväxt har varit i naturen och hur mycket man har lekt utomhus och ens kopplingar och attityder till naturen i vuxen ålder.

Det nya vi ser här är att det också spelar roll för upplevelser i stunden som man har som stadsbo och att det också kan spela roll för välbefinnande och hälsa. Vi tror att det blir som en självförstärkande cirkel, där det ena leder till den andra, säger han.

Forskarna anser att det är en ”angelägen prioritering” att skapa livsmiljöer som samtidigt stöder människors välbefinnande och den ekologiska hållbarheten.

– Man måste börja tidigt och tänka på att låta barnen få lära sig om naturen i stadsnaturmiljöer, det är långa processer. Den som får en relation till naturen tidigt växer sedan upp och blir beslutsfattare och opinionsbildare, det driver varann, säger Matteo Giusti.