Radar · Utrikes

Tusentals palestinier har i tystnad fördrivits från ockuperade områden

Israel vill framställa Jerusalem som en plats där palestinier och israeler lever sida vid sida, men diskrimineringen och särbehandlingen av palestinier är stor.

Över 14 200 palestinier har blivit av med sina tillstånd att uppehålla sig i östra Jerusalem sedan 1967. Israel har sett till att dokumenten enkelt kan dras in och medborgarskap återkallas. Ofta av politiska skäl.

Den legala statusen för tusentals palestinier i östra Jerusalem är mycket osäker. Det har gjort att Israel kunnat dra in mer än 14 200 uppehållstillstånd och fördrivit palestinierna från palestinska områden. Enligt den palestinska forskaren Mansour Manasra lanserade Israel den här policyn redan efter sexdagarskriget mellan Israel och tre arabländer år 1967, rapporterar Al Jazeera.

Efter sexdagarskriget ville Israel dominera i östra Jerusalem. Land har tagits över och annekterats, inklusive både kristna och muslimska områden. Israelisk lag har också gällt i östra Jerusalem sedan 1967. Palestinier beviljades vad som kallades för permanent uppehållstillstånd men utformningen av dem gör att Israel enkelt kan dra in dem. Enligt B’tselem, ett israeliskt människorättsorganisation i de ockuperade palestinska områdena, är statusen för palestinier i östra Jerusalem närmast att likna vid att de är utländska medborgare som önskar uppehålla sig i Israel. Detta trots att palestinierna levt i området i generationer.

Palestinier i det ockuperade östra Jerusalem får inte israelisk medborgarskap automatiskt, och inte heller palestinska pass via den palestinska myndigheten (PA). De osäkra uppehållstillstånden i östra Jerusalem har lett till att 14 200 palestinier blivit av med sin rätt att leva och bo i området sedan 1967. Denna process har pågått parallellt med att bostäder och bosättningar aggressivt rivits, skriver Al Jazeera. Under coronapandemin har antalet palestinier som fördrivits och bostäder som förstörts ökat, trots den globala hälsokrisen. Fyra gånger så många palestinier fördrevs från sina hem mellan januari och augusti i år jämfört med samma period föregående år.

"Kallas för tvångsförflyttning"

De osäkra uppehållstillstånden kan ofta dras in av politiska skäl. Al Jazeera berättar om flera fall där palestinska aktivister fördrivits och fått sitt uppehälle indraget på grund av sitt politiska engagemang eller delaktighet i vissa grupper eller partier. Att dra in någons rätt till uppehälle på det sätt som Israel gör är enligt Sahar Francis, chef för Prisoner Support and Human Rights Association (Addameer), förbjudet enligt internationell lag.

– Ockupationsstaten har ingen rätt att dra in uppehållstillstånden enligt Genevekonventionen. Det här kallas för tvångsförflyttning och det är förbjudet, säger Sahar Francis till Al Jazeera.

Spänningarna mellan Israel, palestinier och palestinska organisationer har ökat de senaste månaderna efter att allt fler arabländer har valt att normaliserat sina relationer med Israel. Först ut var Förenade arabemiraten, efter att USA:s president Donald Trump varit med och förhandlat fram en uppgörelse mellan Israel och Förenade arabemiraten. Det anses av palestinierna vara ett stort svek från arabländer som annars stöttat deras sak.

Nu finns oro för att tvångsförflyttningarna av palestinier ska öka.

– Israel kommer att använda den senaste lokala och regionala utvecklingen och de normaliserade relationerna för att utvisa invånarna på Västbanken och omformulera de rättigheter som palestinierna haft sedan 1948, säger Khaled Abu Arafeh, tidigare palestinsk minister, till Al Jazeera.