Radar · Arbetskritik

Syndikalisterna vann mot städföretag som utnyttjade polska städare

Arbetsdomstolen dömer  Städföretaget ST24 till att betala drygt en miljon kronor för ersättning, skadestånd och rättegångskostnader till tre polska städare som fick sparken efter att de protesterat.

Städföretaget ST24 förlorade i Arbetsdomstolen för att ha utnyttjat polska arbetare som jobbade för 85 kronor i timmen, utan övertid eller OB trots att jobbet utfördes nattetid. När städarna började protestera mot villkoren fick de sparken.

I dag kom domen från Arbetsdomstolen mot städföretaget ST24 service AB som döms till att betala omkring 293 000 kronor vardera till de tre städarna i skadestånd för brott mot anställningslagen, medbestämmandelagen och semesterlagen samt ersättning för lön och semester. SAC Syndikalisterna får 165 000 i skadestånd och rättegångskostnader. Avskedningarna ogiltigförklaras.

Det är en tredskodom, skriver tidningen Fastighetsfolket, en dom som en domstol avkunnar när den ena parten inte infunnit sig. Varken städföretaget ST24 eller deras arbetsgivarorganisation Almega tjänsteföretagen dök upp i Arbetsdomstolen eller kom in med något svar.

Kritiserades för ”livegen” personal

Med 85 kronor i timmen, trots att det stod 100 kronor på kontraktet och trots att arbetet utfördes nattetid, fick de ingen OB. De fick ingen semesterersättning och de polska städarna jobbade ibland upp till 220 timmar i månaden (mot 160 timmar vid 40 timmars vecka). De var också skyldiga att arbeta även vid sjukdom.

Situationen för de tre polska städarna fick fastighets ordförande Magnus Pettersson att säga att personalen var ”livegen”.

För att få jobba på företaget var de anställda tvungna att bo i ST24:s bostäder. Hyran drogs från lönen och ville du sluta utan godkännande från företaget kunde du få böter på 10 000 kronor.  Efter att städarna gått till facket och SAC begärt förhandling uppmanades de anställda att packa sina saker och lämna boendet.

– Det är uppenbart att det här bolaget utnyttjar folk som vill komma till Sverige och arbeta. De använder verkligen sitt informationsövertag då de kan både svenska och polska. Villkoren är så oanständigt låga att man blir förbannad, sa John Nordmark, förhandlare på SAC Syndikalisterna, till Fastighetsfolket tidigare i år.

I juli godkändes ST24 av Almega och blev då bundet av kollektivavtalet.