Radar · Inrikes

Sida skrotar planer på Botkyrkaflytt

I januari 208 presenterade Ebba Östlin (S), ordförande i Botkyrkas kommunstyrelse, och biståndsminister Isabella Lövin (MP) regeringens uppdrag att flytta verksamhet med 500 av biståndsmyndigheten Sidas anställda till kommunen.

Det blev ingen flytt av biståndsorganet Sida och 500 anställda från Stockholms innerstad till Botkyrka, något som regeringen flaggat för.
Sida kunde inte hitta någon lokal och väljer Sundbyberg i stället.

Sida uppger i ett pressmeddelande att man har inlett förhandlingar med en hyresvärd om en flytt till Ursvik i Sundbyberg, nordväst om Stockholm.

”Det här kommer att spara pengar, i form av lägre kostnad per kvadratmeter och mindre lokaler, vilket ger mer pengar till bistånd för att utrota fattigdomen i världen”, säger Marie Ottosson, överdirektör på Sida, i pressmeddelandet.

I januari för snart tre år sedan höll den dåvarande biståndsministern, Isabella Lövin (MP), en pressträff tillsammans med Botkyrkas kommunstyrelseordförande Ebba Östlin (S) i Botkyrka.

Botkyrka var uppdraget

Lövin gjorde klart att regeringen hade gett Sida uppdraget att utreda en flytt av en stor del av verksamheten till Botkyrka.

Sida var en av rad myndigheter som hade fått i uppdrag att söka lokaler utanför Stockholm för att minska hyreskostnaderna, öka statens närvaro i hela landet samt bidra med arbeten i socialt och ekonomiskt utsatta områden. Totalt handlade det om 2 000 arbetstillfällen och Sida-flytten var den enskilt största.

Ingen lokal

Men enligt myndigheten gick det inte att hitta någon lämplig lokal i Botkyrka. För att ha kunnat flytta dit hade Sida enligt en beställd utredning behövt bygga ett nytt kontor, och det var inte möjligt.

I juni i år tog regeringen ett nytt beslut om Sidas omlokalisering och slopade kravet på att det skulle vara Botkyrka. Uppdraget blev i stället att flytta till en kommun i Stockholms län.