Radar · Inrikes

Fler arbetslösa får studera med aktivitetsstöd

Tidigare fick bara vissa långtidsarbetslösa på programmet ”Jobb- och utvecklingsgarantin” studera på högskola med aktivitetsstöd.

Fler arbetslösa som vill plugga kan nu få aktivitetsstöd från Försäkringskassan samtidigt. Det gick regeringen ut med igår. Tidigare fick bara vissa långtidsarbetslösa som gått 450 dagar på programmet ”Jobb- och utvecklingsgarantin” studera på högskola med aktivitetsstöd. Men nu utvidgas insatsen till att även gälla folk som deltagit i programmet kortare tid, förutsatt att Arbetsförmedlingen bedömer att studierna är särskilt viktiga för att kunna få jobb. 

Ändringen gäller också för personer som behöver plugga in grundskoleämnen eller gymnasiet på till exempel komvux eller folkhögskola. Fler av dem ska nu också få aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Aktivitetsstödet betalas ut som längst under ett år.

Detta aktivitetsstöd ska inte blandas ihop med aktivitetsersättning som Försäkringskassan ska ge till unga under 30 år som inte kan arbeta på grund av funktionsnedsättning.