Radar · Utrikes

Tre döda i befarad terrorattack i Nice – höjd hotnivå

Polis trycker tillbaka allmänheten nära platsen för attacken i Nice.

Den franska terrorberedskapen höjs till högsta nivån efter att tre personer har dödats i en befarad terroristattack i anslutning till katedralen Notre-Dame i Nice. En person har gripits för dådet. Parallellt har en knivbeväpnad man skjutits ihjäl i staden Avignon när han gick till attack mot polis.

Frankrikes premiärminister Jean Castex kallar angreppet i Nice barbariskt och fegt.

– Jag vill hylla ingripandet från våra säkerhetsstyrkor, deras exemplariska reaktion, lugn och professionalism, säger han i ett tal till den franska nationalförsamlingen efter dådet.

Den höjda terrorhotnivån innebär att fler attacker anses troligen vara nära förestående.

Enligt poliskällor ska en kvinna ha fått halsen helt eller delvis avskuren inne i Nicekatedralen. Ett annat av offren ska ha dödats i en närbelägen bar dit hon tagit sin tillflykt, skriver Le Monde.

Journalister på plats i Nice rapporterar att polis beväpnad med automatvapen spärrat av ett stort område runt katedralen i centrala Nice. Den misstänkte gärningsmannen är gripen och situationen under kontroll.

– Vi hörde flera skott. Sex eller sju stycken. Vi är ett tjugotal som har tagit skydd på kontoret. Det är väldigt skrämmande, sade en man vid namn Pierre som arbetar i en fastighet mittemot kyrkan till tidningen Nice-Matin.

Polis och kriminaltekniker utanför Notre-Dame-katedralen i Nice
Polis och kriminaltekniker utanför Notre-Dame-katedralen i Nice. Foto: Daniel Cole/AP/TT

Utredning om terrorbrott

Borgmästaren i Nice, Christian Estrosi, skriver på Twitter att det finns tecken på att det rör sig om en terroristattack och att den misstänkte gärningsmannen upprepade gånger ska ha ropat ”Allahu Akbar”. Den person som gripits befinner sig på sjukhus efter att ha skadats av polis i samband med gripandet.

”Nice har betalat ett för högt pris, precis som hela vårt land, de senaste åren. Jag manar till sammanhållning bland Niceborna”, skriver Estrosi.

Den franska anti-terrormyndigheten har öppnat en utredning om terrorbrott och president Emmanuel Macron är på väg till staden.

Världen fördömer dådet

Ledare världen över fördömer dådet, däribland Tysklands Angela Merkel, Italiens Giuseppe Conte och Rysslands Vladimir Putin. Även från Vatikanen kommer kondoleanser.

”Dagens attack har sått död på en plats för kärlek och tröst. Påven är medveten om situationen och står nära det sörjande katolska samfundet”, säger Vatikanens talesperson Matteo Bruni i ett uttalande.

Även Franska rådet för muslimsk tro (CFCM) fördömer attacken i Nice, där ärren fortfarande är färska efter terrorattentatet under nationaldagen 2016 då 86 människor dödades av en framrusande lastbil.

”Som ett tecken på sorg och solidaritet med offren och deras nära och kära, uppmanar jag alla muslimer i Frankrike att ställa in firandet av Mawlid”, lyder ett uttalande från rådets ordförande Abdallah Zekri.

Den muslimska högtiden Mawlid, som firas under torsdagen, högtidlighåller profeten Muhammeds födelsedag.

Attack i Avignon

På torsdagsförmiddagen gick även en knivbeväpnad man i Avignon i sydöstra Frankrike till attack mot polis. Han ska även ha hotat förbipasserande och ropat ”Allahu Akbar”, enligt franska polisen. Mannen sköts ihjäl av polis innan någon kom till skada, rapporterar tv-bolaget BFMTV.

Attentaten kommer samtidigt som de pågående kontroverserna som följt efter mordet på Parisläraren Samuel Paty, som fick halsen avskuren efter att ha visat karikatyrer på profeten Muhammad under en historielektion.

Efter mordet har spänningarna mellan Frankrike och delar av den muslimska världen ökat och flera länder har manat till bojkott av franska varor.

Framför allt från Turkiet har kritiken varit hård, men även det turkiska utrikesdepartementet har fördömt attacken i Nice och skickat kondoleanser till de drabbade.