Energi · På gång

På gång

I dag, onsdag, manifesteras det för en växtbaserad livsmedelsomställning utanför riksdagshuset i Stockholm.

29/10 Animal rebellion arrangerar en manifestation utanför riksdagshuset i Stockholm. Temat är att vi är mitt inne i en klimatkris och politikerna behöver agera. Ett första steg är att omedelbart ställa om vår animaliska livsmedelsproduktion till en växtbaserad kost.

Läkemedelsrensning i Östersjön

29/10 Tekniska verken arrangerar ett europeiskt digitalt seminarium om läkemedelsrening i Östersjön.

Resultat i Nya Zeelands omröstningar om cannabis och dödshjälp

30/10 Resultat om folkomröstningar i Nya Zeeland gällande legalisering av cannabis samt dödshjälp, väntas bli tillkännagivet under dagen.

Skolstrejk för klimatet

30/10 Skolstrejkerna fortsätter runt om i Sverige, främst i Stockholm och Göteborg. Göteborg arrangerar coronavänliga manifestationer och i Stockholm (och övriga landet) kan man medverka digitalt.

Klimatstrejk

30/10 Greta Thunberg fortsätter att strejka för klimatet tills Sverige är i linje med Parisavtalet. I Göteborg samlas klimatengagerade för att stödja Greta och framföra krav på klimatåtgärder lokalt och nationellt. I Stockholm samlas man online.

Vänsterpartiet håller kongress: Ny partiledare

31/10-1/11 Vänsterpartiet håller kongress. Nuvarande partiledare Jonas Sjöstedt avgår och ny partiledare ska väljas.

Vegandagen

1/11 I dag uppmärksammas Internationella vegandagen.

Pippi Långstrump 75 år

1/11 Astrid Lindgrens karaktär Pippi Långstrump, eller Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump som hon egentligen heter, firar 75 år.

Barnens klimatpris

2/11 Children’s climate prize avslöjar årets vinnare.

Det kan din kommun göra för klimatet

3/11 Om vi ska kunna begränsa klimatförändringarna så krävs det stora förändringar – på alla samhällsnivåer. Lokala initiativ är i många fall avgörande för att vi ska lyckas. Naturskyddsföreningen arrangerar digital workshop om hur en kommun kan bidra till klimatomställningen.

Författarscenen: Roland Paulsen

3/11 Möt författaren och docenten Roland Paulsen i ett live sänt samtal. Med böcker som Vi bara lyder, Arbetssamhället och Empty labor har han blivit en av de mest omtalade och flitigaste debattörerna för bland annat arbetstidsförkortning, basinkomst och i diskussionerna kring så kallat tomt arbete.

EU:s migrationspolitik – vad blir nästa steg?

3/11 EU-kommissionen i Sverige arrangerar ett digitalt seminarium med EU-kommissionär Ylva Johansson om EU:s framtida migrationspolitik.

USA-valet: Är demokratin i fara?

3/11 Debatt i Lund arrangerar dagen före USA-valet ett digitalt seminarium som tar tempen på demokratin i USA. I panelen sitter bland andra statsvetarna Ivan Krastev, Pippa Norris och Jan Teorell.

Facken och klimatet – hur hänger det ihop?

4/11 Kan vi bromsa klimatförändringarna och samtidigt skapa nya schysta jobb? Hur arbetar facken för en rättvis klimatomställning världen över? Och vilken roll spelar biståndet? Union to union arrangerar ett webbinarium tillsammans med bland andra Sida och LO.

Yttrandefrihet – var går gränsen?

4/11 I september ansökte ett antal aktörer om demonstrationstillstånd på olika platser i landet för att bränna Koranen. Liknande manifestationer har utförts av högerextrema grupperingar. Var går gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp? ABF med flera arrangerar webbinarium.