Energi · I blickfånget

Magnus Carlson släpper bok om egna hållbarhetsresan – vill inspirera andra

Efter intervjun i Göteborg tar Magnus Carlson tåget hem till Stockholm.

Ett kungarike för en kram. Nej, det är inte en önskan i pandemitider, utan ett album av Magnus Carlson. Efter 17 plattor som soloartist och med bandet Weeping willows debuterar han som författare. Boken om den egna hållbarhetsresan heter En annan framtid.

Boken, med undertiteln Magnus Carlsons hållbarhetsresa, är skriven tillsammans med journalisten och författaren Johanna Stål. Magnus Carlson står för de personliga reflektionerna och Johanna Stål för fakta.

2018 fick Magnus Carlson stor uppmärksamhet för sitt sommarprat i P1. I stället för att bara prata om sig själv, ägnade han sitt program åt klimatet och miljön, och bjöd dessutom på intervjuer med olika experter. Nya boken är lite som sommarpratet, fast i bokform, menar han.

– Vi ville inte att det skulle bli en faktabok i raden, utan vi blandar fakta med berättelser om mig. I boken får man följa min resa och mina förändringar. Vi vill nå dem som inte redan vet allt det här. Vi vill nå dem som vill veta hur man börjar sin resa, berättar han.

Går det att nå dem?

– Det tror jag absolut. Jag tror att de allra flesta har förstått nu att vi måste göra någonting. Det är många som inte vet hur man börjar, men när man tar de första stegen så rullar det på av sig självt. Man börjar med att byta ut kaffet mot ekokaffe och plötsligt sitter man på banken och diskuterar Svanenmärkta fonder, säger Magnus Carlsson och skrattar.

Boken, som Magnus Carlson jämför med sitt uppmärksammade sommarprat 2018, är författad tillsammans med Johanna Stål
Boken, som Magnus Carlson jämför med sitt uppmärksammade sommarprat 2018, är författad tillsammans med Johanna Stål.

Utsågs till miljöhjälte

2019 blev han utsedd till Årets miljöhjälte i klimatkategorin av Världsnaturfonden WWF. Och i tv-serien Så mycket bättre byggde han en lekbädd för havsöringar tillsammans med de andra deltagarna. Han är känd för sina smäktande, 60-talsinspirerade sånger och sin prisbelönta klädstil, men numera också för sitt miljöintresse. Han vill hjälpa andra att göra förändringar.

– Jag tror de flesta vill göra någonting och då är ju frågorna: Var börjar man? Vad är viktigt? Varför gör jag det här? Och innebär det en försämring för mig? Måste jag äta barkbröd och åla fram i lera för att ta mig till jobbet? Det är det vi försöker svara på i boken. Nej, du behöver inte äta barkbröd och nej, du behöver inte ändra din levnadsstandard. Eller, det beror ju på hur man ser på sitt resande. Det enda som egentligen är svårt att hitta ett alternativ till är en flygresa över Atlanten. Då är alternativet att avstå, säger han.

Men om du fick ett erbjudande nu att göra en stor turné i USA, skulle du tacka nej då?

– Jag har faktiskt redan tackat nej till spelningar som kräver flyg, men jag passar mig jävligt noga för att lova att jag aldrig mer ska göra en grej. Jag är ju bara människa. Jag tror att man ska göra det man kan. Om tillräckligt många gör det så blir det en stor förändring. Min största insats är kanske att göra en bok, en skiva, prata i tv. Min insats är att locka in fler människor i tänket.

Konsumera vettigt

Magnus Carlson är övertygad om att vi behöver fortsätta konsumera, för ekonomins skull, men konsumera vettigt. Köpa hållbara, tidlösa saker. Han växte upp i en tid då man gick till en skräddare eller en tevereparatör om något gick sönder.

– Det är helt hopplöst nu. Jag har en skrivare som slutat mata in papper. Jag försökte ta reda på om jag kunde laga skrivaren, men kom fram till att svaret är nej. Det är ju som det här med The light bulb conspiracy. När man kom på att glödlampor höll för länge och ingen köpte nya, gjorde man om dem så att de fick kortare hållbarhetstid. Allt bygger på att vi måste köpa nytt och det är svårt att leva utanför detta.

Magnus Carlson återkommer till att miljöengagemang är modernt. Han har längtat efter att miljöfrågorna ska bli inne och att det inte längre ska uppfattas som bakåtsträvande eller mossiga. Man måste inte vara trädkramare eller hippie för att göra en insats.

– Jag känner mig übermodern. Det här är framtiden. Att hänga kvar i fossil och det där – det är omodernt. Men vi är ju människor. Vi vänjer oss vid saker och har svårt att byta ut en vana. Man vill att det ska vara som det alltid har varit. Men grejen är att när man väl byter så glömmer man snart bort det gamla, säger han.

Upplever du att du gjort några uppoffringar?

– Nej, jag har inte gjort några uppoffringar. Eller, det är klart att det är kul att göra långa resor, men min svåraste omställning är det här med köttet. Jag har verkligen försökt. Jag gick all in vegan ett tag, men jag mådde inte bra. Det var jättekul först, typ wow, men det funkade inte. Men det är lätt för andra. Vi är alla olika och är bra på olika saker. För mig var flyget enkelt att ge upp.

Pengar att spara

Han behöver heller inte köra bil. Han bor i Stockholm där det finns kommunikationer överallt. Han menar också att det finns pengar att spara om man lever klimatsmart, som att till exempel isolera husen bättre, sänka värmen och få lägre elräkningar. Att äga bil om man inte måste, är helt onödigt.

– Jag skulle kunna storhandla med taxi. Jag skulle ändå tjäna på det jämfört med att köpa och äga en bil. Taxi kopplas ihop med lyx, men det är ju billigare än att äga en bil. Dessutom kan man välja elbil när man beställer taxi, åtminstone i Stockholm.

Vi börjar runda av och det är dags för Magnus Carlson att ta tåget hem till Stockholm, efter en bokreleasefest i lilla Floda utanför Göteborg. Vi ska passa på att fota på perrongen. Han avslutar med några uppmuntrande ord till den som mår dåligt över hur världen ser ut.

– Om man oroar sig för de här grejerna, det man kallar klimatångest, så är ju det enda botemedlet att göra något åt det. Man mår automatiskt bättre av att bry sig. Motsatsen är ju att inte bry sig – hur kul är det? Det är ju urtråkigt. Vi lever bara ett visst antal år. Det är onödigt att kasta bort den tiden.

Magnus Carlsons tips på förändringar att börja med

1. Gör ett klimattest på nätet och kolla dina utsläpp.
2. Jobba på grannsämjan. Dela på verktyg, samåk och storhandla
tillsammans.
3. Gå med i tipsgrupper på Facebook.
4. Stöd miljöorganisationer.

Fakta Magnus Carlson

Bor: Stockholm
Jobbar som: Sångare och musiker
Aktuell med: Boken En annan framtid, tillsammans med Johanna Stål