Radar · Utrikes

Lukasjenko stärker greppet om makten

Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett möte i huvudstaden Minsk i tisdags.

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko skakar om i landets maktkorridorer. Enligt den statliga nyhetsbyrån Belta beordrar han dessutom att en beväpnad ”gatumilis” ska upprättas.

På torsdagen meddelar Lukasjenko att landets inrikesminister byts ut. Den nuvarande ministern, Jurij Karajev, ersätts med Minsks polischef Ivan Kurbakov – mannen som lett nerslagen mot de omfattande protester som skakat landet sedan valet den 9 augusti.

Karajev, liksom ytterligare två högt uppsatta tjänstemän, har fått nya roller som presidenthjälpredor och ”inspektörer” med ansvar för specifika områden i landet. Förutom Karajev rör det sig om tidigare vice inrikesminister Aleksandr Barsukov samt Valerij Vakultjik, som har styrt Belarus säkerhetstjänst KGB i åtta år.

– Varför just ni? Ni är militärer, ni har kunskap och behöver inte läras upp, säger Lukasjenko till de tre männen efter beskedet.

Omkastningen beskrivs som det senaste draget av Lukasjenko för att skärpa säkerheten i landet och stärka sin egen maktposition. Presidentens säkerhetsstyrkor har sedan valet gripit fler än 16 000 demonstranter och oppositionella.

Senare under dagen kom beskedet att Belarus landgräns delvis stängs. Restriktioner har införts vid gränsen mot Polen, Lettland, Litauen och Ukraina med hänvisning till coronapandemin.

Enligt en talesperson för den polska gränsbevakningen är det bara belarusiska medborgare och lastbilar som tillåts åka in i Belarus.