Radar · Utrikes

Hongkongaktivist åtalas under kritiserad säkerhetslag

Tony Chung anländer till rätten i en polisbuss efter att ha gripits i Hongkong.

Den 19-årige Hongkongaktivisten Tony Chung har åtalats för bland annat separatism under Hongkongs nya – och hårt kritiserade – säkerhetslagar.

Chung greps för två dagar sedan utanför USA:s ambassad i Hongkong, dit han uppges ha begett sig för att försökt söka om asyl, och är den första politiska aktivisten att åtalas under lagen.

Han anklagas även för pengatvätt och för att ha planerat att publicera ”upproriskt material”.

Om han fälls riskerar han mellan tio år och livstids fängelse.

Drygt 20 personer har gripits sedan lagen trädde i kraft i somras, däribland mediemogulen Jimmy Lai, en av Pekings främsta kritiker.

Endast två har än så länge åtalats – Chung och en man som anklagas för att under en protest ha kört in i en grupp poliser med sin motorcykel.

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Lagen som ska skydda rikets säkerhet gäller den självstyrande regionen Hongkong och antogs av Kinas folkkongress. Den trädde i kraft den 30 juni 2020.
Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.
Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och av experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system” som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047.
Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.