Radar · Politik

Efter las-beskedet – nu vänds blickarna mot Vänsterpartiet

"LO kan inte köras över" twittrade blivande vänsterledaren Nooshi Dadgostar efter regeringens besked om att man vill basera en ny lag på Svenskt näringslivs och PTK:s uppgörelse om anställningsskyddet.

Regeringen vill göra lag av uppgörelsen mellan Svenskt näringsliv och PTK, trots att LO sa nej till den. Nu är trycket stort på Vänsterpartiet som på lördag väljer Nooshi Dadgostar till ny partiledare.

Den statliga las-utredningen är förpassad till papperskorgen. Det meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på torsdagsmorgonen. Istället går man på den linje som Liberalerna och Centerpartiet ställt sig bakom den senaste tiden, det vill säga att bygga en ny lag på det som tjänstemannafacken i PTK och Svenskt näringsliv, SN, kommit överens om.

– Både PTK och Svenskt näringsliv var tydliga med att de har nått en överenskommelse och att de vill att den ska ligga till grund för lagstiftningen istället för utredningen, säger Eva Nordmark på en pressträff.

När parterna var klara med sina förhandlingar för snart två veckor sedan var LO-förbunden eniga om att säga nej. Nu är splittringen stor. IF Metall har tidigare öppnat för att på egen hand ansluta sig till PTK:s och Svenskt näringslivs överenskommelse. Ordföranden Marie Nilsson är nöjd med dagens besked:

”Regeringens besked om LAS är välkommet. Den dåliga statliga utredningen skjuts äntligen i sank. IF Metall vill delta i samtal mellan politiken och parterna, för att vara med och påverka hur kommande lagstiftning utvecklas”, skriver hon på Twitter.

Kommunal starkt kritiska

Det största LO-facket Kommunal har däremot hört till dem som riktat kraftfull kritik mot avtalet, som bland annat innebär att det blir lättare att säga upp anställda av personliga skäl.

Kommunals ordförande Tomas Baudin säger att man nu ska arbeta för att föra in delar i förslaget som man inte fick gehör för i förhandlingarna. Det handlar dels om att begränsa tillfälliga anställningar, dels om att sätta stopp för möjligheten att skära ner anställdas arbetstid utan hänsyn till turordningsreglerna, så kallad hyvling.

– Vi i Kommunal fick inte igenom våra krav att avskaffa allmän visstidsanställning och hyvling. Nu ska vi försöka påverka politikerna att göra det istället, säger han till Kommunalarbetaren.

Att Centerpartiet och Liberalerna, som är de som drivit igenom en reformering av anställningsskyddet, skulle öppna för den typen förändringar förefaller dock osannolikt.

”Bra att också S nu ställer sig bakom det som PTK och SN sagt ja till. Dessa parter har bett om tid för att själva analysera, avtala och återkomma till oss. Viktigt att vi respekterar det. Självklart är det helheten i de ansvarstagande parternas förslag som ska genomföras”, skriver centerledaren Annie Lööf på Twitter.

LO-ordföranden försiktig

LO-ordföranden Susanna Gideonsson – som själv sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott – uttrycker sig försiktigt i dag. Å ena sidan pekar hon på att LO enhälligt sagt nej till avtalet, men å andra sidan välkomnar hon att las-utredningen läggs åt sidan.

– Det är en seger att vi lyckats få bort den så kallade Las-utredningen från bordet. De förslagen skulle drastiskt ha försämrat anställningstryggheten för både LO-förbundens medlemmar och andra anställda på arbetsmarknaden, säger Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

I helgen vänds alla blickar mot Vänsterpartiet som på lördag väljer Nooshi Dadgostar till ny partiledare. Hennes företrädare Jonas Sjöstedt har tidigare sagt att hotet om att fälla regeringen ska utlösas om man gör lag av ett avtal som LO säger nej till.

Nooshi Dadgostar uttrycker sig i dag inte lika kategoriskt.

”Bra att regeringen efter hårt tryck nu övergett utredningen om sämre trygghet på jobbet. Men LO kan inte köras över”, skriver hon på Twitter, utan att precisera vad som krävs för att LO inte ska anses ha blivit överkörda.