Radar · Politik

Trumps inlägg om demovåld flaggas av Twitter – ”Förhärligar våld”

Protester utanför en brinnande snabbmatsrestaurang mot att ännu en svart man, George Floyd fallit offer för vita polisers övervåld, 29 maj i Minneapolis.

Protesterna i USA mot ordningsmaktens övervåld mot svarta fortsätter. Bland annat sattes en polisstation i brand i Minneapolis under torsdagen och i flera städer har människor skottskadats.

Donald Trump hotar med att sätta in militär, och kallar demonstranterna för ”thugs” – vilket får Twitter att markera presidentens inlägg.

För tredje dagen i rad präglades flera amerikanska storstäder av protester, som sent på torsdagen lokal tid på sina håll övergick i kravaller och plundring.

I Louisville i delstaten Kentucky har minst sju personer skottskadats i samband med en demonstration kring fallet Breonna Taylor som sköts ihjäl i mars, rapporterar AP. Även i andra städer rapporteras det om skottlossning i samband med demonstrationer.

I Minneapolis ska en polisstation ha satts i brand och stadens polis har av säkerhetsskäl lämnat byggnaden. Enligt Washington Post har ett hundratal personer omringat huset.

I tvillingstaden Saint Paul ingrep polisen mot ett 60-tal personer som plundrade en affär, skriver tidningen Star tribune.

Utreds av FBI

Men även fredliga demonstrationer spred sig i det som kallas Twin Cities-området, och tusentals personer protesterade i ett antal manifestationer där de krävde rättvisa och frihetsberövande för de fyra vita poliser vars ingripande i måndags har utlöst protesterna.

En video visar hur en vit polisman under nära nio minuter med knät sätter sig på en svart mans nacke. I videon hörs hur 46-årige George Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och flera gånger säger ”snälla, jag kan inte andas”, innan han blir livlös.

Han förklarades senare död på ett sjukhus i Minneapolis. De fyra inblandade poliserna har fått sparken och fallet utreds av FBI.

Demonstranter i Minneapolis ropade ”Jag kan inte andas” – de ord som blev den döde George Floyds sista – när de tågade i de centrala delarna av staden, där människorättsaktivisten Al Sharpton höll ett tal.

– Det finns sannolika skäl att misstänka och gripa dem (poliserna). Vi ber inte om en tjänst, vi ber om vad som är rätt, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Lokalt undantagstillstånd

Efter onsdagens våldsamma protester hade Minneapolis borgmästare Jacob Frey på torsdagen bett guvernören Tim Walz om hjälp, och denne kallade in delstatens nationalgarde för att hjälpa polisen att hålla ordning i staden.

Men enligt tidningen Minnesota Reformer hade nationalgardet ännu inte satts in på torsdagskvällen. USA:s president Donald Trump kallar det ”brist på ledarskap”.

”Antingen skärper sig den väldigt svaga vänsterradikala borgmästaren Jacob Frey och får ordning i staden, eller så kommer jag att skicka in nationalgardet och få jobbet gjort”, skriver Trump på Twitter och kallar demonstranterna för ”thugs”, ungefär ”skurkar”.

Om plundring eller vandalisering sker kan det innebära att skottlossning också kommer ske, twittrar presidenten. Twitter reagerar genom att markera Trumps tweet, och skriva att den bryter mot plattformens regler om ”förhärligande av våld”. Presidentens inlägg är dock inte borttaget.

Frågan om övervåld

I delar av Minneapolis har ett lokalt undantagstillstånd utlysts, och polisen har bett allmänheten att hålla sig borta från vissa centrala delar av staden.

Men det har inte bara varit oroligt i Minnesota. Protester har även spritt sig till många andra städer i USA, bland annat Los Angeles och Memphis.
USA Today rapporterar även om konfrontationer mellan polis och demonstranter i New York och Chicago.

De senaste fallen väcker svåra minnen av andra händelser där svarta utsatts för övervåld i USA de senaste åren. Händelsen väcker också frågeställningar om rasism inom polisen och huruvida svarta och vita är lika inför lagen.

Bakgrund: Kända fall av polisvåld mot svarta i USA

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet.
Februari 2020: en 25-årig svart man, Ahmaud Arbery, skjuts till döds under en joggingtur i Brunswick i Georgia. Tre män är gripna för händelsen, bland andra en far och hans son.
Mars 2020. i delstaten Kentucky tar sig tre poliser in i Breonna Taylors hem och skjuter henne. Den 26-åriga kvinnan avlider.
Tidigare uppmärksammade händelser:
Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.
Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.
April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.
Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.
Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.
Källa: TT
TT NYHETSBYRÅN