Visste du att ditt tvättmedel kan vara testat på djur? Det finns många olika märkningar som man kan spana efter om man vill säkerställa att djur inte far illa, eller åtminstone att det finns krav på hur de behandlas. Syre hjälper dig att hitta rätt i djungeln av alla symboler.
I smink och rengöringsmedel
De som vill undvika alla animaliska produkter kan hålla utkik efter ordet ”vegan”. Begreppet skapades av The vegan society som grundades på 1940-talet i Storbritannien. Märkningen The vegan society eller symbolen med en solros som växer ur bokstaven V i vegan garanterar förutom avsaknaden av animaliskt innehåll att inga inga animaliska råvaror har behandlats i tillverkningsmiljön och att inga ingredienser har testats på djur.
Amerikanska Vegan action har motsvarande kriterier för deras Certified vegan, en symbol där ett stiliserat V omsluts av ett hjärta. Svenska djurens rätt har skapat märkningen I’m vegan. Bland annat på kosmetika samt tvätt- och diskmedel som säljs i Sverige kan det dyka upp vegansymboler.
Inte djurtestat
Det finns ingen lag mot djurförsök av hushållsprodukter. Däremot är det förbjudet att sälja kosmetika inom EU som är testad på djur. Men ingen regel utan undantag. Produkter som eventuellt måste djurtestas på grund av annan lagstiftning får säljas även i Sverige. Exempelvis ska en produkt som registreras för försäljning i Kina testas av myndigheterna, som kan utföra djurförsök. Ibland kräver också kontroller av giftigt innehåll tester på djur enligt en särskild lagstiftning.
Symbolen med en skuttande kanin, The leaping bunny, garanterar att inget innehåll är testat på djur i något sammanhang. Märkningen är framtagen av flera djurskydds- och djurrättsorganisationer i olika länder. I Sverige certifieras företag av Djurens rätt och listas i konsumentguiden Icke djurtestat på organisationens hemsida.
På crueltyfreeinterantional.org listas flera utländska certifierade märken. Choose cruelty free är en motsvarande certifiering i Australien, med ett kaninhuvud med rosa öron formade till ett hjärta som symbol. Märkningen Natrue, med ett ansikte i profil, tillåter varken djurförsök eller syntetiska tillsatser.
Djurhud och textilier
Alla skor med delar som härstammar från djurhud ska vara märkta med beteckningen ”läder” eller en stiliserad skinnsymbol. Textilier ska ha en etikett med information om fibrerna, exempelvis om det är ull. Innehåller produkten andra delar som kommer från djur ska det uttryckligen stå ”Innehåller icke-textila delar av animaliskt ursprung”.
Däremot behöver inte ursprungsland eller djurslag anges. Frågan om att lagstadga en märkning av djurart och ursprung har diskuterats i riksdagen. Det konstaterades att ett sådant beslut borde fattas inom EU. Skinn och pälsar från vissa djur, som hund och katt, får inte importeras till EU. Rävar avlas däremot till extrema storlekar för pälsens skull i Finland och minkar föds upp i Sverige.
Krav på köttindustrin
Många djur i köttindustrin trängs på små betongutrymmen utan någon möjlighet till naturligt beteende. För att ett kött ska få den gröna märkningen krav är det däremot fastställt att djuren får ge utlopp för sin natur. Grisarna får exempelvis böka i jorden och hönorna får picka i gräset efter mask. Djuren ska ha tillgång till naturliga miljöer som gyttjebad eller sand. Utevistelse är också viktigt. Det ställs särskilda krav på foder och smärtlindring vid olika ingrepp. Därtill finns det regler för hur slakten ska gå till. Kriterierna för kravmärkning är mer omfattande än EU-ekologisk märkning, som symboliseras med stjärnor i form av ett löv.
Från sjö och hav
Fisk och skaldjur som är märkta av MSC, Marine Stewardship Council, är vildfångad från ett livskraftigt bestånd. De har också fiskats med hänsyn till havsmiljön. Symbolen är en stiliserad fisk mot blå bakgrund. Märkningen ASC, som har en liknande symbol, är framtagen av WWF och står för att produkten är ansvarsfullt odlad. Kravmärkning har motsvarande kriterier.