Radar · Migration

Plugg på distans slår mot utländska studenter

Flera tusen utländska studenter riskerar att inte få uppehållstillstånd i höst.

Flera tusen utländska studenter riskerar att inte få uppehållstillstånd i höst – om lärosätena fortsätter att undervisa på distans. Ett av kraven för uppehållstillstånd är att studenten är fysiskt närvarande på campus.

Med anledning av coronaepidemin bedrivs undervisningen på landets universitet och högskolor sedan början av mars på distans för att minska smittspridningen.

För utländska studenter som vill fortsätta att studera i Sverige i höst kan det ställa till problem.

– De har hamnat i en situation som ingen kunnat räkna med, på grund av pandemin, säger Daniel Grynfarb, chef för migrationsrättsenheten på Migrationsverket.

Ett av kraven för att beviljas uppehållstillstånd är fysisk närvaro vid undervisningen.

– I vanliga fall kräver vi att studier bedrivs på campus på heltid. Nu har vi gjort en bedömning att under rådande omständigheter räcker det med att en övervägande del av studierna är på campus, säger Daniel Grynfarb.

Olika bedömningar

Detta gäller under rådande pandemi och bara om övriga villkor också är uppfyllda; godtagbara resultat sedan tidigare, försäkring, giltigt pass, tryggad försörjning och så vidare.

Än så länge gör olika lärosäten olika bedömningar av hur de kommer att kunna bedriva undervisningen under nästa läsår.

– Det kan ju inte garantera någonting, utan de får helt enkelt meddela oss vilken bedömning de gör. Sedan förstår vi att verkligheten kan komma att förändras, säger Daniel Grynfarb.

Men vissa lärosäten ser kanske redan nu att det bara kommer att vara distansundervisning och då är det det som gäller, medan andra gör en plan och förändrar en del saker – man kanske har mindre grupper och andra saker som gör att man bedömer att man kan bedriva undervisning på campus.

Antalet studenter som ansöker om förlängning av uppehållstillstånd har minskat i år. Hittills handlar det om knappt 1 900 ansökningar jämfört med drygt 2 100 motsvarande period i fjol.

Färre vill komma

Vad gäller antalet nya utländska studenter som vill komma till Sverige märks en ännu tydligare nedgång: 1 800 ansökningar i hittills år, jämfört med nästan 4 700 motsvarande period förra året.

– För dem gör vi samma bedömning vad gäller distans/inte distans. Den stora skillnaden för den här gruppen är inreseförbudet som gäller i Sverige just nu. Så länge det råder kan man inte resa in även om man får ett uppehållstillstånd, säger Daniel Grynfarb.

Inreseförbudet är beslutat av regeringen och gäller i dagsläget till den 15 juni.

Fakta: Fysisk närvaro obligatorisk

Ett av kraven för att en utländsk student ska beviljas uppehållstillstånd är fysisk närvaro vid undervisningen.
Regelverket tillåter inte undantag från kravet på att undervisningen sker på campus. Det gäller både förstagångs- och förlängningsansökningar.
Under rådande pandemi kommer Migrationsverket att godkänna ansökningar där ”en övervägande del” av undervisningen sker på campus.
Vid prövning kommer Migrationsverket att göra en bedömning utifrån hur lärosätena planerar att bedriva undervisningen nästa läsår.
Källa: Migrationsverket
TT NYHETSBYRÅN