Energi

Pandemin – en tid för förändring?

”En förändring hos en människa behöver inte ske omedelbart med en konkret åtgärd”, säger psykologen Liria Ortiz som märker att många, inklusive hon själv, har börjat omvärdera sina liv under coronakrisen.

Det som händer under pandemin är både påfrestande och förvirrande. Även om oron är en ständig följeslagare kan den här perioden också vara en tid för förändring på det personliga planet, menar psykologen och föreläsaren Liria Ortiz.

Många har mer eller mindre isolerat sig i dessa dagar. Bostaden har blivit ett utrymme för såväl avkoppling som arbete och studier. Träning och andra fritidsaktiviteter har också fått ta plats hemma. Livet har helt enkelt komprimerats.

Att restiderna i vardagen näst intill har försvunnit bidrar till att vi mitt i all förvirring faktiskt har mer tid för oss själva och kan reflektera över vår livssituation, kanske inte minst våra relationer.

– Nu har man blivit tvingad att vara med sin partner dygnet runt och kan fråga sig: Är jag säker på att jag vill leva tillsammans med den här personen? säger psykologen Liria Ortiz.

Är man ensamstående och upplever isoleringen negativt kan man komma till insikten att man vill skaffa sig nya vänner eller en partner.

Tänk långsiktigt

Liria Ortiz pratar om att nyorientera sig, men också om vikten av att planera. Har man blivit arbetslös och vill separera ska man nog avvakta. Vill du byta arbete, planera i så fall långsiktigt och fråga dig: Vad behöver jag göra för att åstadkomma ett skifte i mitt yrkesliv? Behöver jag plugga? Skaffa mer kompetens?

– Folk kan känna sig lite stressade när jag talar om de sakerna. Det är inte alltid möjligt att göra en förändring direkt, men något som ger hopp är att börja förbereda sig.

Om man själv eller någon närstående har drabbats av covid-19 kan tanken på en förändring dessutom upplevas som främmande.

– Det är många tragedier just nu. Livsverk går om intet. Det handlar inte för att förminska sitt lidande utan det handlar om att ta sitt problem på allvar samtidigt som du frågar dig vad du kan göra annorlunda. Titta framåt.

En del anpassar sig till den nya situationen med öppet sinne. Äntligen kan man vara tillsammans med sin familj eller partner. Vissa sätter igång det där projektet som har legat i bakhuvudet under lång tid.

I svallvågorna av coronakrisen sker troligen en ökning av psykisk ohälsa
I svallvågorna av coronakrisen sker troligen en ökning av psykisk ohälsa. Foto: Linda Forsell / SvD / TT.

Skriva bok

Själv har Liria länge burit på en idé om att skriva en bok om kärlek och speciellt de myter kring den som gör oss olyckliga. När hon blev intervjuad om dejtingprogram i ”Morgonpasset” i P3 tidigare i år satte det igång en process. Med pandemin fick hon tid att börja samla material, litteratur och artiklar. Manuset till den kommande boken hoppas hon få klart i höst.

En annan, mer existentiell tanke, har dykt upp i hennes inre.

– Jag är 61 år och statistiskt sett har jag 20 år till att leva. Hur vill jag tillbringa resten av mitt liv? Vad vill jag göra annorlunda just nu? Det låter väldigt enkelt, men ur djupet av mig kom att jag vill ha mer ledig tid. För att kunna njuta av mer vardagliga saker och inte behöva skynda.

Men självklart kan långt ifrån alla fånga ögonblicket. Vi är tio miljoner svenskar och variationerna är stora, påpekar Liria. Ovissheten kring ett virus, som inte ens vetenskapen förstår fullt ut, framkallar olika reaktioner hos var och en av oss, och ger olika ekonomiska och känslomässiga konsekvenser.

I svallvågorna av coronakrisen sker troligen en ökning av psykisk ohälsa. Studier har förvisso inte gjorts på följderna av pandemier. Men när det gäller epidemier visade en rapport, publicerad i den medicinska tidskriften The Lancet i år, att vissa människor reagerar som om de har drabbats av ett trauma.

Ring och prata

Därför finns det anledning att ta din – och andras – oro på allvar. Det finns en rad organisationer och instanser att kontakta. Mind självmordslinjen, Jourhavande medmänniska och Äldrelinjen är några av dem, och man kan vara anonym om man vill. Liria är en av många volontärer som svarar hos Mind, och kan då bland annat berätta att det är helt normalt att man oroar sig och har negativa tankar.

Hon ger exempel på olika verktyg man kan använda sig av. Att vårda sina relationer, liksom att hålla fast vid regelbundna vanor vad gäller sömn, mat och motion, är några råd.

– Om det går, undvik alkohol, för den förstärker allt som är dåligt, säger Liria och tillägger att de som är oroliga också ska begränsa sin konsumtion av nyheter:

– Titta, lyssna och läs inte hela dagen om folk som dör, hur hemskt det är med arbetslösheten och så vidare. Vi behöver informera oss, men begränsa det. För det påverkar de negativa tankarna mycket.

Liria Ortiz är flitig på sociala medier. På senare tid har hon på Facebook och Youtube publicerat minutlånga videor om hopp. Hennes ambition är och har alltid varit att förmedla psykologi på ett enkelt sätt, helst med så få facktermer som möjligt.

För att starta en förändringsprocess hos sig själv kan man ställa sig två frågor:

– Vad vill jag undvika att uppleva? Och vad vill jag uppleva?

Är du osäker om du vill åstadkomma en förändring eller vilken riktning den ska ta, gör följande:

– Börja skriva ner eller spela in dina svar på dessa två frågor, det kan hjälpa för att ta ett första steg, säger Liria Ortiz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV