Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter: Storbritannien öppnar för att låta drygt 300 000 Hongkongbor bli brittiska medborgare, om inte Kina drar tillbaka den säkerhetslag som väckt protester under veckan. Protesterna mot polisövergrepp sprids i USA. Många kräver rättvisa och frihetsberövande för de fyra vita poliser vars ingripande i måndags utlöste protesterna. I Minnesota har guvernören Tim Walz kallat in delstatens nationalgarde för att hålla ordning i Minneapolis.  Naturskyddsföreningen har utsett Helsingborg som till Sveriges bivänligaste kommun.

HÄNDER IDAG

Internationell konferens om arbetsmarknad och penningpolitik
29/5, kl. 15.40: Riksbankschef Stefan Ingves håller ett anförande om hur strukturella förändringar i ekonomin påverkar arbetsmarknaden och penningpolitiken, särskilt i tider av kris, på en konferens anordnad av centralbankerna i Ukraina och Polen. Anförandet hålls digitalt och kan följas här.

Riksdagsdebatt om åtgärder för att hindra smittspridning inom äldreomsorgen
29/5, kl 09:00: 
Riksdagen håller en särskild debatt om åtgärder för att hindra smittspridning inom äldreomsorgen. Sverigedemokraterna respektive Vänsterpartiet har begärt debatten. Från regeringen deltar socialminister Lena Hallengren (S).

Framtidens digitala finansmarknad
29/5, kl 10:00: EU-kommissionen, Swedish FinTech Association och Svenska Bankföreningen håller ett öppet webbseminarium om framtiden för digital finans inom EU. Det går att följa via länk här.

Årlig undersökning av medievanor – resultat
29/5, kl 13:00: Nordicom vid Göteborgs universitet presenterar resultaten från 2019 års Mediebarometer, den årliga undersökningen av den svenska befolkningens medievanor, vid ett webbinarium. Utöver huvudresultaten presenteras även tre aktuella analyser om utveckling inom medieanvändning. Här kan du anmäla dig till webbinariet.

Idag skulle Sölvesborgs första Prideparad ha startat men den är på grund av coronapandemin framflyttad till vecka 33 (enligt nuvarande planering).

Ha mod att vara den du är och tappa inte modet för att du är den du är"

Svenskt ordspråk

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det Internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal. Dagen är till för att hedra och uppmärksamma de människor i världen som verkar för fred genom FN.

Det är också Shavuot – en judisk skördefest som varar i två dagar. Årets första frukter skördas och man dekorerar synagogan med löv och blad. Firas också till minne av när Moses tog emot Torah, den judiska lagen och heliga skrift vid Sinaiberget.

På det här datumet brukar även hela Frankrike ha fest med sina grannar på gatan, La fête des voisins, grannfesten. Då tar alla tar med sig något att äta och bidrar till en stor buffet. Men i coronatider är den här festligheten framflyttad till den 18 september istället.

DET HÄNDE DÅ

1938, för 82 år sedan – disciplinstraffen prygel och mörk arrest avskaffas från svenska fängelser. Då blir det förbjudet att prygla fångar eller placera dem i mörka celler, som straff för förbjudna handlingar på fängelset.

1953, för 67 år sedan – den nyzeeländske bergsbestigaren Edmund Hillary och nepalesiske Tenzing Norgay blir de första som med säkerhet bestiger världens högsta bergstopp Mount Everest i Himalaya i Nepal.

1975, för 45 år sedan – oljeraffinaderiet Scanraff utanför Lysekil i Bohuslän invigs. Det är än idag (2020) Sveriges största oljeraffinaderi och vid invigningstillfället Sveriges dittills dyraste investering, då det har kostat 1,47 miljarder kronor (det motsvarar 7,28 miljarder 2008).

1985, för 35 år sedan – då inträffar katastrofen på Heyselstadion i Bryssel. 39 människor mister sina liv och cirka 500 skadas i samband med Europacupfinalen i fotboll mellan Liverpool och Juventus. Före matchen går brittiska huliganer till attack mot det italienska lagets supportrar. De flesta av offren trampas ihjäl i tumultet.

15…

…kilometer lång var Sankt Gotthardstunneln i Schweiz när järnvägstunneln för 140 år sedan, 1880, bröt igenom berget efter åtta års jobb.