Radar · Nyheter

Besked dröjer om resor i sommar 

Svenskarna får vänta ytterligare på ett besked om resande i sommar.

Blir det en sommar på lantstället eller inte? Ett besked om hur det blir med inrikesresor under sommaren hade utlovats från Folkhälsomyndigheten till i dag – men nu står det klart att svenskarna får vänta ytterligare.

– Inom någon vecka ska vi kunna gå fram med bedömningar när det gäller reserestriktionerna. Det beror på hur läget utvecklas, om det blir lättnader eller kommer att ligga kvar ett tag till som det är nu, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör till TT.

Svenskarna får alltså ha is i magen ett tag till. Tills vidare finns det fortsatt flera rekommendationer för resor inom landet. Inte minst att man ska tänka igenom om resan är nödvändig att genomföra – för alla behöver göra sitt för att dämpa spridningstakten av coronaviruset.

En sjuk person ska inte resa alls och riskgrupper ska “särskilt överväga att resa eller ta emot besök”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Om en resa genomförs rekommenderas att den inte är längre än en till två timmars färd från bostaden. Om det däremot innebär att man åker med kollektiva färdmedel bör man inte åka alls.

Samtidigt omfattas kollektivtrafik och allmänna färdmedel inte av förbudet av sammankomster med fler än 50 personer.

I dagsläget kvarstår bedömningen om att det är viktigt att kollektivtrafiken fungerar för att friska personer ska kunna ta sig till skolan och jobbet, enligt myndigheten.

Oavsett var man befinner sig – på resa eller inte – ska ett säkert avstånd alltid hållas till andra människor. UD har sedan tidigare förlängt sin avrådan från icke nödvändiga resor till andra länder till och med den 15 juli.