Intro

Välkommen till dagens Syre!

En demonstration utanför en svensk kaninfarm blev upptakten till att en 18-åring i dag står åtalad för 30 brott. Det handlar bland annat om hot som målsäganden upplevt som hänsynslösa och kränkande. Syres Elin Dunås har pratat med den åtalade aktivisten som förnekar brott men inte vill svara på frågan om han tar avstånd från den typen av handlingar han står anklagad för.

I dagens Syre kan du också läsa om framgångarna för de gröna i det franska lokalvalet som avgjordes i helgen. I Paris omvaldes den socialistiska Anne Hidalgo som också till stor del profilerat sig på gröna frågor. Presidenten Macrons parti fick däremot inte det stöd man hoppats på.

På den svenska arenan brukar politiken också stå i centrum denna högsommarvecka. I år bryts dock den 52 år gamla traditionen – som startade med Olof Palme på ett lastbilsflak – då covid-19 stoppar politikerveckan. Men för den som vill köra ett digitalt Almedalen rapporterar vi om en rad initiativ på nätet.

Även Syre har de senaste fyra åren varit en del av spektaklet och på Syregården har vi haft många intressanta gäster och seminarier. Under veckan delar vi några av höjdpunkterna bland våra inspelningar från Almedalen!