Radar · Politik

MP vägrar volymmål i migrationspolitiken

Isabella Lövin (MP) vill se en hållbar migrationspolitik.

Miljöpartiet kan inte tänka sig att gå med på ett volymmål för hur många asylsökande och flyktingar Sverige kan ta emot per år.

– Vi måste värna asylrätten, säger språkröret och vice statsministern Isabella Lövin i en intervju i TV4 men vill inte säga om frågan väger så tungt att det kan få partiet att överväga att lämna regeringen.

I en efterföljande intervju i Sveriges Radios P1 Morgon gör hon klart att Miljöpartiet inte kan stå bakom en proposition från regeringen med ett volymmål.

Men en möjlighet att komma runt det, som dock inte Lövin säger något om, skulle kunna vara att riksdagen får arbeta fram ett eget förslag.

Hon säger att MP inte har gett upp hoppet om att få en uppgörelse om migrationspolitiken i den parlamentariska kommittén, trots att regeringspartnern Socialdemokraterna förhandlar med andra partier utan MP.

– Vi vill ha en långsiktig och hållbar migrationspolitik och vi fortsätter att arbeta för det, sade Isabella Lövin till TT på väg in till intervjun med TV4.

"Som en kran"

Men ett volymmål, en siffra på antalet asylsökande som Sverige kan ta emot och som ska styra politiken, är inget som partiet kan tänka sig. Hon vill dock inte säga om det är en så viktig fråga att det kan få MP att överväga att lämna regeringen.

– Vi har varit väldigt tydliga med att det inte är något som vi kan ställa upp på, säger Lövin i intervjun i TV4.

– Då kommer man att behöva använda det som en kran – när man behöver strypa åt viktiga rättigheter som familjeåterförening eller att hbtq-flyktingar ska komma till Sverige – för att man ska uppnå det här målet, säger Lövin.

Viktig roll

– Vi måste värna asylrätten, nästa gång kan det vara jag eller du som behöver fly, säger Lövin och lägger till att Sverige också har en viktig roll i att försvara den rätten.

Börjar Sverige rucka på den så blir det svårt att få andra att leva upp till den, enligt vice statsministern.

Under helgen har det funnits uppgifter om krismöten i partiet på grund av motsättningarna i regeringen om migrationspolitiken. Det finns slitningar även om flera andra stora frågor och partiet pressas också av opinionssiffror som sjunker från en redan låg nivå.