Två tredjedelar av svenskarna är positivt inställda till att läkare ska kunna skriva ut medicinsk cannabis till patienter med svåra åkommor. Det visar en Novus-undersökning på uppdrag av investmentbolaget Enexis och läkemedelsteknologibolaget Cannabis delivery sciences.
Enligt undersökningen är 65 procent positiva till att läkare ska ha möjlighet att skriva ut cannabis i särskilda fall, 18 procent kritiska och 17 procent tog inte ställning. Drygt 1 000 slumpmässigt valda personer i åldrarna 18–79 har intervjuats. Flera jämförde cannabis med andra droger, och uppgav att den ”inte är värre” eller ”likställd” med morfin eller alkohol, enligt Novus.
Josefin Månsson, universitetslektor vid Stockholms universitet, undersökte i sin doktorsavhandling diskussionen om cannabis i det svenska samhället.
– Det är en intressant undersökning i sig. Att människor som inte är medicinskt kunniga ska ha en åsikt om vilka mediciner som ska finnas tillgängliga för sjuka människor, säger hon till Svenska dagbladet.
Hon säger att de starka åsikterna går isår om cannabis, från en ”väldigt skadlig, illegal drog” till ”medicin som kan hjälpa svårt sjuka”. Att ett läkemedel ses som en politisk fråga vittnar om cannabis-frågans komplexitet.
I Svenska dagbladet publicerades även i helgen ett reportage om att unga får en allt mer liberal syn på cannabis. Artikelns avstamp tas i Halv borta hos mig, en podcast om droger med rapartisten Frej Larsson och varumärkesstrategen Malin Edvardsen.
Enligt henne är tendensen att ”fler lyckas skaffa sig en vettig och nyanserad bild av ämnet” och syftet med podden att ”försöka nyansera bilden av ett känsligt ämne och på så vis ta ett samhällsansvar”.
– Med det sagt så är inte droger för alla och vi har också många lyssnare som inte själva tar droger men som ändå håller med oss i frågan om rätten till forskningsbaserad narkotikalagstiftning och frihet under eget vuxenansvar. Det känns som att knark knappt ens är ett kontroversiellt ämne längre, säger hon till tidningen.