Radar · Politik

Gröna på frammarsch i franska lokalval

Grégory Doucet, kandidat för miljöpartiet EELV,  lämnar vallokalen i Lyon.

Helgens lokalval i Frankrike blev en framgång för oppositionspartierna, i synnerhet för de gröna allianserna. Miljöpartiet EELV tog hem segern i flera stora städer och i Paris omvaldes den socialistiska borgmästaren Anne Hidalgo. Valdeltagandet var dock rekordlågt, omkring 40 procent.

Efter den andra omgången i årets lokala val fick de gröna partierna majoritet i bland annat Lyon, Strasbourg, Tours och Bordeaux. På grund av coronakrisen hölls den andra valomgången tre månader senare än planerat, och det var betydligt färre som gick och röstade jämfört med de senaste lokalvalen som ägde rum 2014. Då landade valdeltagandet på 52,4 procent medan omkring 40 procent av fransmännen gick till valurnorna den här helgen.

Resultatet blev en framgång för EELV (Europe Écologique Les Verts): Jeanne Barseghian segrade i Strasbourg som för första gången får en borgmästare som representerar ett miljöparti. I sitt tal under kvällen delgav hon sin vision om att Strasbourg ska bli ledande i Europa vad gäller ”ekologisk, social och demokratisk omställning”, skriver France Info. Hon får intern konkurrens av Grégory Doucet, partiets kandidat i Lyon, som efter segern framhöll sin önskan att göra Lyon till ”ekologins stad”.

I Paris omvaldes den socialistiska borgmästaren Anne Hidalgo, som med stöd av EELV har arbetat för att begränsa biltrafiken i huvudstaden. Marine Le Pens Nationell samling, tidigare Nationella fronten, tog för första gången hem segern i en större kommun, Perpignan i södra Frankrike.

Premiärminister Édouard Philippe, som tillhör det republikanska partiet, tog hem segern i Le Havre, men Emanuel Macrons parti LREM lyckades inte locka väljarna i önskad utsträckning. Presidenten väntas nu sätta ökat fokus på klimatpolitiken, förutspår Le Monde, då de gröna kan antas bli en kraft att räkna med i nästa presidentval. Macron kan möjligen dra nytta av nedstängningen av kärnkraftverket Fessenheim, vars andra reaktor tas ur drift i dagarna. Det var för två år sedan som presidenten gav grönt ljus för nedstängningen av kraftverket, som är Frankrikes äldsta och är placerat nära den tyska gränsen. Regeringen planerar att stänga ner fler reaktorer fram till 2035, då landets energiförsörjning från kärnkraft ska ha minskat från 75 procent till 50 procent.