Radar · Integritet

Förbjudet i krig men används av polis vid protester– tårgas

Tårgas kan bland annat framkalla irritation och sveda i ögon och lungor.

Sedan i slutet av maj i år, inte minst under Black Lives Matter-protester, har tårgas använts mot demonstranter i 100 amerikanska städer. Nyhetsbolaget BBC rapporterar om läget.

Tårgas är ”kemiska föreningar som tillfälligt gör att människor inte kan fungera genom att orsaka irritation i ögon, mun, hals, lungor och hud”, enligt USA: s nationella hälsomyndighet, CDC.

Först i mer koncentrerade och höga doser kan tårgas skapa bestående skador. Användning av medlet i krig har varit förbjudet i ungefär hundra år men polis runtom i världen får använda det fortfarande när de anser det vara befogat.

Tårgas har brukats flitigt av polis i USA på senare tid vid till exempel Black Lives Matter-protester, i samband med att George Floyd dog under ett polisingripande den 25 maj i år.

Men polis i landet hävdar att tårgas bara används när det är absolut nödvändigt.

– Jag har vissa verktyg som jag inte vill använda men som jag behövde använda igår kväll, säger en polis i ett filmklipp om tårgas, från BBC.

Advokaten Molly Tack-Hooper kommenterar i inslaget:
– De här polismetoderna har skrämt människor från att använda sin yttrandefrihet som de har en grundläggande och konstitutionell rätt till att göra.

Jamil Dakwar, chef för människorättsorganisationen ACLU Human rights program, intervjuas också av BBC. Han vill se mer av konkreta restriktioner för hur tårgas får användas i samband med till exempel demonstrationer. Nu, menar han, används medlet också för att stoppa mer fredliga protester.

Dakwar lyfter även fram att människor som kanske redan har hälsoproblem  kan drabbas urskiljningslöst av det kemiska medlet.

I Sverige betecknas tårgas som ett gatustridsmedel och all handel och innehav av tårgas inom landet är förbjudet, förutom för vår polis och försvarsmakt.

Inom den svenska Försvarsmakten används tårgas för att prova att skyddsmasker är rätt justerade och täta.