Radar · Utrikes

Separatister öppnar för fredsavtal i Jemen

Representanter för STC och den jemenitiska regeringen hälsar på varandra inför signeringen av fredsavtalet i november.

Separatiströrelsen STC säger sig ha övergett sin deklaration om självstyre i södra Jemen. I stället lovar de att genomföra det fredsavtal med regeringen som Saudiarabien förhandlade fram i november och som parterna då skrev under.

STC kontrollerar kuststaden Aden, som är huvudsäte för den internationellt erkända regeringen. De har båda två stridit på samma sida i kriget mot de Iranstödda Huthirebellerna, som har pågått i Jemen sedan 2014 – men relationen mellan STC och regeringen har skurit sig.

I slutet av juni tog separatisterna över kontrollen av ön Sokotra, som ligger strategiskt belägen utanför Afrikas horn, och regeringen anklagade STC för att ha genomfört en ”fullfjädrad kupp”.

STC:s talesperson Nizar Haitham skriver på Twitter att rörelsen nu överger sitt självstyre till förmån för fredsavtalet, det så kallade Riyadavtalet. Enligt det ska makten i Jemen delas mellan de båda parterna och landets premiärminister ska utse en gemensam regering inom 30 dagar.

Separatisterna skrev på avtalet om maktdelningen i november förra året, med syfte att få slut på striderna om södra Jemen, som kallats ett ”inbördeskrig i ett inbördeskrig”. Men överenskommelsen föll då snabbt samman efter att man misslyckats enas i bland annat regeringsfrågan. Saudiarabiens biträdande försvarsminister Khalid bin Salman hyllar nu landets insatser med att ha fört samman parterna.

”Ansträngningarna för att samla de jemenitiska politiska ledarna och nå enighet i maskineriet för att genomföra Riyadavtalet visar möjligheten att lösa jemenitiska skiljaktigheter genom dialog i stället för militär styrka”, skriver han på Twitter.