Radar · Utrikes

Ny lag klubbad i Turkiet –  begränsar sociala medier

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiets parlament har antagit en kontroversiell lag som ger regeringen större kontroll över sociala medier. Människorättsgrupper menar att lagen utgör ett allvarligt hot mot yttrandefriheten i Turkiet, uppger BBC.

Den nya lagen innebär bland annat att sociala mediejättar som Facebook och Twitter har lokala representanter i Turkiet och följer turkiska domstolsbeslut om att ta bort innehåll från sina plattformar.

Om lagen inte följs kan företagen drabbas av kraftiga böter, stoppade reklamintäkter och strypt tillgång till internet, rapporterar bland annat Omni.

Lagförslaget lades fram av president Recep Tayyip Erdoğans konservativt islamistiska AKP tillsammans med nationalistpartiet MHP och klubbades igenom efter en debatt som varade från tisdag och in på onsdagen, uppger TT.

Streamingjätten Netflix hamnade nyligen i konflikt med Turkiets regering.
Bolaget valde att avbryta inspelningen av serien ”If Only” som spelades in i Turkiet. Detta efter att den turkiska mediemyndigheten RTUK krävt att en homosexuell karaktär skulle censureras, skriver Dagensmedia.

Många kritiker och människorättsgrupper oroas över hur den nya lagen kommer att påverka yttrandefriheten i Turkiet.

Enligt Reuters har en majoritet av Turkiets större nyhetsmedier under det senaste decenniet hamnat under regeringskontroll. Sociala medier har fått en allt viktigare roll för oppositionen och kritiker av landets president Recep Tayyip Erdoğan.

Innan lagförslaget klubbades igenom av Turkiets parlament skickade FN:s råd för mänskliga rättigheter ut ett pressmeddelande där de uttryckte oro över lagförslaget och att det ”skulle ge staten ett kraftfullt verktyg för att få ännu mer kontroll över medielandskapet”.