Radar · Integritet

Fler misstänkta sexköp i Stockholm

Enligt forskare är det bristande empati och en förvrängd kvinnosyn som gör att en av tio män köper sex, säger Real stars Malin Roux Johansson.

Hittills i år har polisen i Stockholm tagit fast nästan lika många misstänkta sexköpare som under hela förra året rapporterar Dagens Nyheter. Utöver polisens ökade spaningsarbete behövs skärpt lagstiftning och förändrade attityder i Sverige, enligt organisationen Real stars Malin Roux Johansson.

Förra året anmäldes 764 sexköpsbrott i Sverige, i år har 526 anmälningar inkommit, enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet. Enligt polisen har insatserna gjort sexköparna nervösa.

– Vi kan se att polisens arbete haft en positiv effekt och att den mediala och ihållande uppmärksamheten som frågan fått har gjort att allmänheten vaknat och gett oss betydligt fler tips än tidigare, säger Jana De Geer, gruppchef på människohandelssektionen vid polisen i Stockholm, till Dagens nyheter.

”Insats torsk”, som ägde rum två veckor i våras, står för 69 av anmälningarna. Under razzian mot sexköpare greps bland annat nöjesprofilen Paolo Roberto, som fick 50 dagsböter (cirka 25 000 kronor) i ett strafföreläggande.

Polisen: ”Personer fastnat i Sverige”

– När andra länder stängde så var det hit man åkte. Vi kan också se att personer utsatta för människohandel och koppleri har fastnat i Sverige i stället för att slussas vidare till nya länder, säger Jana De Geer till tidningen.

Även kvinnor inom sexhandeln uppger till tidningen att polisinsatserna har gjort situation osäkrare genom att kunderna har blivit färre, räddare och mindre benägna att lämna ut information som gör att det går att verifiera dem.

– Vi hoppas ju att effekten blir att vi kan hjälpa fler människor ur prostitution och att vi kan få dem att se att det finns ett annat liv och en annan väg, för vi vill inte att de ska fastna i det här levernet, säger Jana De Geer.

Real stars är en organisation som arbetar mot trafficking och prostitution. Verksamhetsansvarig Malin Roux Johansson instämmer till Syre att det är viktigt att lyssna på prostitutionsoffer och -överlevare, som har tagit sig ur prostitution.

– Vi tycker att det är bra att polisen tagit fast fler sexköpare. Att sexköp och exploatering av människor ökar under pandemin är djupt problematiskt. Offren är ofta migrantkvinnor, barn, sexuella minoriteter och personer med funktionsnedsättningar.

Real stars vill se över sexköpslagen

Hon säger att det är hög tid att se över sexköpslagen, så kallas den svenska lag som förbjuder köp av sexuella tjänster. 1999 var Sverige först med att införa en sexköpslag.

– Lagstiftningen håller på att bli tandlös. Under våren såg vi vikten av en skärpt lagstiftning men även behovet av fler kampanjer och förändrade attityder i Sverige, säger hon.

Hon berättar att Real stars arbetar med att spräcka hål på till exempel myten att kvinnor säljer sex för att de har en hög sexlust, vilket länge har präglat synen på prostitution.

– Värderingsarbete i skolan är viktigt. I Frankrike finns till exempel en utvecklad sexköpslag och fällda sexköpare ska gå en kurs som omfattar att männen får diskutera relationer, varför de köper sex och genom empatiövningar sätta sig in i kvinnans situation, säger Malin Roux Johansson.

Sexköp i Sverige

1999 blev att köpa sex olagligt i Sverige. Då var maxstraffet sex månaders fängelse men 2011 höjdes det till ett års fängelse. Sedan lagen infördes har ingen dömts till fängelse för endast köp av sexuell tjänst.
2019 röstade alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet mot att ta bort böter vid sexköp och ändra straffet till fängelse. Därefter har Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ändrat sig.
I början av nästa år ska en utredning om skärpta straff presenteras.
Källa: P3 nyheter och regeringen (TT)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV