Energi · Mat med Jenny

En kakig sommarfest med färgglada bakverk

Muffins med frosting blir lätt barnens favorit på kakbordet.

Under Redaktörens favorit publicerar vi under sommarens några av energiredaktörernas favorittexter genom åren. I dag har Jenny Luks valt en artikel med recept på härliga kakor och cupcakes.

Fyller du år snart? Eller känner du någon som fyller år? Eller är du bara sugen på fika? Anledningen till kalas är egentligen ovidkommande, så länge det finns tillfälle att äta kakor. Syre bjuder på cupcakerecept med jordnötsfrosting och en härligt krämig morotskaka med cream cheeseglasyr.

Chokladcupcake

Muffins:

3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 ½ dl vatten
1 dl olja
1 tsk vinäger

Värm ugnen till 175°. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar eller använd en vanlig plåt. Risken är dock att muffinsarna blir plattare utan muffinsform. Blanda mjöl, socker, kakao, bikarbonat och salt i en bunke. Rör samman. Häll ner vatten, olja och vinäger.

Rör ihop smeten till den är helt jämn. Fyll muffinsformarna till max ¾. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Känn med en sticka och ta ut muffinsarna när stickan är torr. Låt svalna.

Frosting:

1 dl slätt jordnötssmör
50 g mjölkfritt margarin
2 dl florsocker
3 msk mjölkfri vispgrädde
några rutor mörk choklad

Vispa rumstempererat jordnötssmör med margarinet och florsockret med en elvisp tills frostingen är luftig. Margarinet behöver vara lite mjukt, men inte helt rumstempererat. Tillsätt en msk grädde i taget och vispa frostingen mellan varje matsked.

Spritsa ut frostingen med en sprits på kalla muffins. Dekorera med riven choklad.

Morotskaka med cream cheeseglasyr

Kaka:

2 dl mjölkfri matlagningsgrädde
4 dl socker
1 olja
5 dl rivna morötter
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel

Glasyr:

100 g mjölkfri cream cheese
60 g mjölkfritt margarin
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa samman grädden med sockret. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om. Spara ½ dl av morötterna. Grädda i en stor springform i 175° i 50-60 minuter. Känn med en sticka och ta ut kakan när stickan är torr. Låt svalna.

Bred ut glasyren på kakan och dekorera med riven morot. Det går också bra att toppa med kokosflingor eller en favoritfrukt.