Energi

Dagens datum: 29/7

Den grekiske tonsättaren och politikern Mikis Theodorakis fyller 95 år i dag.

I dag har Olof namnsdag.

Olof är nordiskt och stammar från ord som betyder förfader och arvinge. Från tidig medeltid har namnet burits av stormän, bland dem kung Olof Skötkonung. Sedan 1300-talet har det varit vanligt även bland bondebefolkningen. Knappt 145 750 bär namnet (Olof, Olov), cirka 14 100 kallas så. Medelåldern är 50 år för stavningen med f, och 60 år för stavningen med v.

Ur historien

För 40 år sedan, 1980, startade en kampanj inom Demokraterna i USA för att hindra omval av den egna presidenten Jimmy Carter. Konservativa krafter var missnöjda med hur Carter hade lagt om USA:s utrikespolitik. Partisplittringen bidrog till att Republikanernas Ronald Reagan kunde vinna presidentvalet på hösten.

För 50 år sedan, 1970, gick de anställda vid tunnelbanorna i Spaniens huvudstad Madrid ut i strejk. Det var första gången som arbetare vågade strejka i Madrid sedan fascistdiktatorn Fransisco Franco hade tagit makten efter spanska inbördeskriget på 1930-talet.

Iklädda grodmansdräkter genomförde några fantasifulla rånare för 55 år sedan, 1965, en dramatisk kupp mot ett av Skandinaviska bankens kontor i Göteborg. Efter att ha fått tag på cirka 18 000 kronor försvann rånarna simmande i Säveån. Efter bara några dagar kunde de gripas.

I dag fyller artisten Lisa Ekdahl 49 år
I dag fyller artisten Lisa Ekdahl 49 år. Foto: Claudio Bresciani/TT

Födelsedagar

För 49 år sedan, 1971, föddes sångerskan och låtskrivaren Lisa Ekdahl. Hon började som tonårig jazzsångerska och slog igenom 1994 med sin första, självbetitlade skiva som innehöll låten Vem vet. Hon har sedan dess växlat mellan pop och jazz på svenska och engelska och har fått ett flertal priser och utmärkelser. Nästa år göra Lisa Ekdahl en scenföreställning på Scalateatern i Stockholm, Allt jag gör i lönndom, tillsammans med koreografen och regissören Anna Vnuk.

För 95 år sedan, 1925, föddes den grekiske tonsättaren och politikern Mikis Theodorakis. Som kompositör har han blandat folk- och konsertmusik. Han har skrivit drygt 700 sånger och sångcykler inom allt från operor och baletter till kammarmusik och filmmusik. Hans soundtrack till Zorba (1964) blev hans internationella genombrott. Han har även varit politiskt engagerad och fängslades av militärjuntan på 1970-talet. Han har varit parlamentsledamot och hade en ministerpost i regeringen 1990–1992.