Intro

Välkommen till dagens Syre!

Världens bästa demokrati? Det är så amerikanska politiker beskriver sitt system. Jag vet inte. Just nu verkar det vara lite si och så med det. Verksamheten i kongressen har i det närmaste stannat upp för att man ska hålla förhandlingar om huruvida Donald Trump ska sitta kvar som president eller inte.

I Sverige och många andra parlamentariska demokratier är det betydligt enklare att avsätta den politiska ledningen. En misstroendeförklaring i riksdagen är allt som krävs. Den har ju en gång utsett dem. Problemet i ett system som det amerikanska är att både presidenten och kongressen utses direkt av folket i val. Det är visserligen systemets styrka också, men det ställer enorma krav på hur de politiska företrädarna respekterar varandra och lagen.

En president som totalvägrar att samarbeta med kongressen kan hålla på rätt länge med finter och trix innan en domstol går in och dömer. Det är för att undvika det som Demokraterna pressat på, utan stämningar och juridiska förhandlingar.

Det är som Watergate igen. Nästan, nästan. Bevisen finns där och har precis börjat läcka. Bakom presidentens brandvägg finns fler bevis. Annars skulle han inte vägra så konsekvent. De närmaste dagarna avgör. På fredag är det tänkt att senaten ska hålla omröstning om det ska fortsätta eller avfärda hela fallet. Det blir antagligen en rätt galen dag.

Vi berättar mer om Trumps äventyr, han är ju i Mellanöstern och rotar också. Återigen är det internationella samfundet skeptiska till det han kallar en historisk framgång.

I Sverige får människor utsatta för hatbrott för lite stöd enligt Brå. Samer utsätts för hot efter att en domstol givit dem rätt i en marktvist. Det hatas rejält från omgivande befolkning. Och inkomstklyftorna minskar. Delvis på grund av aktiebörsen.