Radar · Nyheter

Utsatta för hatbrott får för lite stöd

För lite eller inte rätt sorts stöd.

En femtedel av alla utsatta för hatbrott får inte det stöd de behöver, enligt en ny studie från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Resultaten tyder på att hatbrottsutsatta skulle behöva få stöd i betydligt större utsträckning än i dag, säger Elisabeth Nordén, utredare på Brå i ett pressmeddelande från myndigheten.

Ungefär en femtedel av de utsatta uppgav att de hade behövt stöd men att det inte funnits att få. Det visar Brå:s nya studie Stöd till hatbrottsutsatta. Bara vid nio procent av hatbrotten har de utsatta erbjudits stöd från någon ideell organisation.

– Polisen är en viktig aktör för att brottsofferjourer och andra stödorganisationer ska få kontakt med hatbrottsutsatta som behöver stöd, fortsätter Elisabeth Nordén.

Undersökningen visar att de som polisanmäler brott erbjuds stöd i större utsträckning. Men ofta är det inte just den typen av stöd som de utsatta personerna frågar efter och känner att de behöver.

Det här är något som ett samverkansprojekt mellan polisen och Brottsofferjouren, Swevic, ska försöka ändra på. Projektet startade 1 januari 2019 och pågår till 31 december i år.

Läs Brå:s rapport Stöd till hatbrottsutsatta.