Radar · Miljö

Sjöfåglar jagar illegala fiskare

Albatrossar har visat sig vara effektiva när de sätts att jaga illegala fiskefartyg.

Myndigheter har hittat en toppkandidat till att jaga fartyg som fiskar illegalt långt ute till havs – albatrossen. Enligt en ny studie kan de anställas för att patrullera världshaven.  

Högt flygande spioner, konstaterar nyhetsbyrån AFP.

Albatrosser har ett vingspann som sträcker sig över tre meter och kan täcka enorma distanser. När du lägger till att de också dras till fiskebåtar, är det egentligen konstigt att ingen kläckt idén förr: Att använda sig av deras färdigheter för att jaga tjuvfiskare.

Forskare designade en lätt solcellsdriven manick med tre antenner, en som gav fågelns position,  en som kunde upptäcka fartygs radar och en tredje som skickade tillbaka data till ett högkvarter.

Manickerna monterades på fåglarna, innan de begav sig ut till havs.

För att undvika att bli upptäckta stänger tjuvfiskarna av den spårutrustning som alla fiskeskepp ska vara utrustade med. Men deras radar behåller de i regel på, för att undvika kollisioner.  Något forskarna kunde dra fördel av med hjälp av sina ”högt flygande spioner”.

På trettio kilometers håll kan de upptäcka fartygen och när de närmade sig skickade de tillbaka signaler till högkvarteret, som kunde utvärdera om det rörde sig om ett fartyg som tjuvfiskade eller ej.

Att jaga tjuvfiskare med flygplan är dyrt och satelliter är otillräkneliga då de inte alltid befinner sig i cirkulation ovanför fartygen, de kan också missa objekt om havet går för högt.

I jämförelse var albatrosserna desto effektivare, enligt studien.

”Givet att de här aktiviteterna dramatisk ökar påverkan på havens ekosystem, genom överexploatering av fiskbestånden och bifångster av hotade arter, behövs det brådskande innovativa sätt att övervaka haven”, skriver forskarna.