Radar · Morgonkollen

Samer mordhotade efter Girjasdomen

Matti Blind Berg, Girjas samebys ordförande (i mitten), i Högsta domstolen i Stockholm.

”Fy fan för er!”, ”Själviska äckliga jävla as”, ”Kör ihjäl alla renar ni vill”.
Sedan Girjas sameby vann målet mot staten om rätten till jakt och fiske har bymedlemmar fått utstå hat. Nyligen mordhotades grannbyns ordförande Lars-Ola Jannok. – Det här kommer sitta i skallen så länge jag lever, säger han.

Det var i måndags kväll som Lars-Ola Jannok hade hämtat renarna och skulle släppa lös dem utanför Gällivare.

I mörkret och snöyran kom plötsligt en bil från Tjautjas-hållet, en liten by norr om Gällivare, och stannade bara 20 meter ifrån honom. Mannen i bilen vevade ned rutan och ropade ”jävla lappjävlar”.

– Han sade: ”Kommer du hit med dina renar så skjuter vi dem, jag har redan skjutit sju stycken. Och träffar jag på er ensam i skogen skjuter jag er också.” Jag blev väldigt rädd, säger Lars-Ola Jannok.

Första tanken var springa fram till bilen för att få en glimt av registreringsskylten, men snöstormen gjorde det omöjligt att se särskilt långt. Samtidigt hejdade han sig.

– Man vet ju inte vem som sitter bakom ratten.

"Startat krig nu"

Domen som ger Girjas sameby ensamrätt att upplåta jakt och fiske på sina marker avkunnades i förra veckan inför en fullsatt sal i Högsta domstolen i Stockholm. amebymedlemmar brast ut i glädjetårar och kramade om varandra. En historisk vinst mot staten.

Sedan dess har Girjas ordförande Matti Blind Berg haft fullt upp med att lösa praktiska frågor om jakt- och fisketillstånd, och svara på frågor från medier.

Men dagarna som följt har inte bara fört med sig upprymdhet. Snart efter domen började inlägg dyka upp på sociala medier, framför allt på forumet Jodel, med hatiska och hotfulla kommentarer.

”Själviska äckliga jävla as är vad ni är, hoppas ni själva inser att ni startat krig nu”, står att läsa i en kommentar.

”Kom ihåg nu, ta era gamla bilar, kör ihjäl alla renar ni vill och skär av öronen efteråt”, lyder en annan.

En person som svarar på en kommentar som tycks komma från en same skriver: ”Jag rekommenderar dig att skjuta huvudet av dig.”

Anonymt forum

Forumet är anonymt och inlägg kan endast läsas inom en tio-kilometersradie av telefonen, så vem eller vilka som står bakom inläggen är oklart.

–Jag hör av våra ungdomar att det är mycket skit där. Det får man väl delvis skriva in på ungdomligt oförstånds-kontot, säger Matti Blind Berg och uppger att två av inläggen har polisanmälts.

De fysiska angreppen på framför allt renar anser han är allvarligare, och de förekommer ganska frekvent varje vinter. Det är alltifrån att renar blir påkörda, plågade, får benen avkörda av någon på skoter, eller blir skjutna i skogen, enligt samebyarna.

Matti Blind Berg har svårt att en knapp vecka efter domen uttala sig om huruvida hoten ökat, men han har sett uppmaningarna på nätet. Samehat blommar alltid upp när samiska frågor och renskötsel får uppmärksamhet, säger han.

– Det som är skrämmande i det här är att någon stackare triggar i gång och gör verklighet utav det. Den risken är ju påtaglig.

"Hört pappa berätta"

År 1977 erkände Sverige samer som urfolk, vilket gör att de har ett särskilt skydd och särskilda rättigheter genom svensk lag.

Det finns dock forskning som synliggör hur fördomar och rasistiska föreställningar präglat Sveriges samepolitik, något som indirekt påverkat samers villkor i dag, stod i en rapport 2008 från dåvarande myndigheten Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, numera Diskrimineringsombudsmannen.

FN:s råd för mänskliga rättigheter har i dagarna granskat Sverige och bland annat rekommenderat att Sverige går längre i sina ansträngningar för att lyfta fram det samiska språket.

Lars-Ola Jannok, ordförande i Baste sameby som gränsar till Girjas i norr, har upplevt att samer betraktats som ”mindre värda” sedan han var liten.

– Samehatet har alltid funnits så länge jag kan minnas. Jag har ju hört pappa berätta, men nu har det ju eskalerat när den här Girjasdomen kom. Nu är det fullt lagligt att skälla på ”lappar”. För de kallar ju mig för ”lappjävel”.

Har varnat andra

Han har polisanmält hotet från personen i bilen, utan större förhoppning om att polisen ska identifiera någon misstänkt.

Efter HD-domen säger Jannok att klimatet för bymedlemmar har blivit betydligt hårdare. En rädsla har smugit sig på honom och han har ringt kollegor och varnat dem, sagt till dem att vara försiktiga när de är ute och för runt renarna.

– Vi färdas mycket ensamma i skog och natur, och i och med att han sa ”hittar jag er ensamma, då skjuter jag er”, så kommer det här att sitta i skallen så länge jag lever. Man kommer alltid vara misstänksam om man ser en skoter, skidåkare eller vad som helst i skogen.

Han tror att ilskan bottnar i en missuppfattning om att Girjas sameby ska försöka utestänga andra jägare och fiskare från markerna, när det är precis tvärtom.

– Man hör ju snacket om att då kommer Girjas tjäna massor av pengar. Så sprids det från mun till mun och blir värre och värre. Men de läser kanske inte vad det handlar om, säger Lars-Ola Jannok.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV