Radar · Migration

Hårdare tag mot fattiga immigranter i USA

Den som är eller kan bli beroende av bidrag kommer nu kunna nekas status i USA.

USA:s högsta domstol har godkänt en policy som president Donald Trump introducerat för att göra det svårare för immigranter att få permanent uppehållstillstånd. För att beviljas det måste den sökande nu bevisa att den inte är eller kommer bli beroende av bidrag, rapporterar DW.

Den som söker permanent skydd i USA kommer i fortsättningen behöva bevisa att den inte är eller kommer bli beroende av statliga bidrag. Trumps immigrationspolicy gör det kortfattat lättare att neka någon lagligt uppehälle i USA.

Beslutet i Högsta domstolen upphäver ett tidigare beslut från lägre instans om att stoppa Trumps hårdföra immigrationspolicy som infördes förra året. Domstolens beslut om att upphäva blockeringen av policyn innebär i praktiken att tjänstemän kan neka permanent uppehållstillstånd, green card, till de som är beroende av alla typer av stöd och bidrag. Där ingår även socialt stöd som inte är direkt ekonomiska, utan även hjälp som innebär mat, bidrag att betala för sjukvård eller hyra.

Omkring 544 000 människor ansöker om permanent uppehållstillstånd i USA varje år. Enligt siffror från den amerikanska regeringen kommer Trumps åtstramning som nu träder i kraft igen påverka uppskattningsvis 382 000 individer. Kritiker har sagt att framförallt låginkomsttagare från utvecklingsländer kommer påverkas, skriver DW.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV