Radar · Basinkomst

Yangs basinkomstförsök väcker intresse hos Biden-administrationen

Business insider rapporterar att Biden-administrationen har fört diskussioner med Andrew Yangs organisation hur man bäst kan dela ut hjälppengar med inspiration från basinkomst.

Joe Bidens administration har varit i kontakt med Andrew Yangs basinkomstorganisation Humanity forward för att diskutera hur man bäst delar ut hjälpcheckar till amerikanska folket. Det rapporterar Business insider.

Den förre presidentkandidaten Andrew Yang blev känd för sitt starka engagemang för basinkomst under valkampanjen. Han har fortsatt sitt arbete via organisationen Humanity Forward som stöttar olika projekt med basinkomst, bland annat ett försök med ett tjugotal personer i Hudson, New York. De ska under fem års tid få 500 dollar i månaden.

"Öppen för nya idéer"

Enligt Business insider har den kommande presidenten Joe Bidens team varit i kontakt med Humanity forward för att få mer information och tips på hur man kan dela ut återkommande stödcheckar till befolkningen.

Bidens pressekreterare bekräftar att den nya administrationen är “öppen för nya idéer” och att den har varit i kontakt med organisationen.

I mars bestämde representanthuset med bifall av president Donald Trump att en check på 1200 dollar skulle delas ut till alla amerikaner, ett beslut som vissa menar ligger nära tanken om universal basic income (UBI). Nu diskuteras hur stor summan ska vara i det nya stödpaketet som Demokrater och Republikaner har kommit överens om. Först var summan 600 dollar men efter ett utspel från Trump, kan den komma att höjas till 2000 dollar, samma summa som Demokraterna har velat ha.

Det hoppas åtminstone Humanity forward som twittrade att organisationen arbetar ihärdigt med sina allierade i representanthuset för att få stöd för största möjliga stödåtgärd till det amerikanska folket. 

– Vårt mål just nu är att visa för lagstiftarna att det här är en väldigt populär idé, att den har stöd hos båda partierna och att det verkligen kan hjälpa vår ekonomi med start hos de personer som behöver det mest, säger Greg Nasif, presstalesperson för Humanity forward, till Business Insider.

Lite oväntat gick tillräckligt många republikaner i representanthuset under måndagskvällen med på Trumps, Bidens och Demokraternas linje om den högre summan på 2000 dollar. Dock förväntas förslaget röstas ned i den republikanskkontrollerade senaten. 

Andrew Yangs försök med UBI i New York kan komma att skalas upp. Han har meddelat att tänker kasta sig ut i nästa valkampanj 2021 för att bli stadens borgmästare och då finns UBI med i partiprogrammet för staden.