Radar · Nyheter

WHO-experter: Vaccin ingen garanti för att utrota covid-19

Första leveransen av Pfizer-Biontechs covid-19 vaccin.

Vaccin framtagna i rekordfart ger världen hopp. Men massvaccination garanterar inte att covid-19 försvinner – och nästa pandemi kan slå än hårdare mot världen. De budskapen förmedlade experter från Världshälsoorganisationen WHO vid en presskonferens i måndags.

Världen har hoppats på flockimmunitet, men konceptet är missförstått, framhöll epidemiolog och folkhälsoexpert David Heymann, rådgivare åt WHO vid en pressträff i måndags. Han beskrev det som att virusets ”öde” snarare verkar vara att fortsätta mutera och stanna kvar i vissa områden på jorden.

– Som tur är har vi verktyg för att skydda liv, som i kombination med god folkhälsa kan låta oss leva med covid-19, sa Heymann, återgivet i The Guardian.

En annan av Världshälsoorganisationens experter, Mark Ryan, som leder organisationens katastrofprogram, instämde, och sa att det troliga scenariot var att viruset kommer att fortsätta utgöra ett hot även framöver, men på låg nivå – tack vare ett globalt vaccinprogram.

– Att ett effektivt vaccin existerar är ingen garanti för att utrota sjukdomen […] Den här pandemin har varit väldigt allvarlig och påverkat jordens alla hörn. Men det kan komma än värre pandemier. […] Det här är en väckarklocka”, sa han.

Hindrar smittspridning?

Vad vi ännu inte vet är hur effektiva de nu utvecklade vaccinen kommer att vara, påpekade WHO:s chefsforskare Soumya Swaminathan.

– Jag tror ännu inte att vi har bevis för att säkert kunna säga om vaccinen skyddar folk från att få sjukdomen och att föra den vidare, sa hon, och syftade på att vaccinen skyddar mot symtom, allvarlig sjukdom och död – men kanske inte mot så kallad asymtomatisk smitta.

Därför bör även personer som vaccinerats fortsätta med försiktighetsåtgärder för att bromsa smittspridning, menade hon. 

Säker och effektiv vaccinering med vaccin framtagna i aldrig tidigare skådad hastighet och skala  är en fantastisk vetenskaplig prestation, framhöll WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus vid måndagens presskonferens, där han särskilt framhöll samarbetet mellan privat och offentlig sektor.

– Det här är fantastiskt, men WHO kommer inte vila förrän alla som behöver de nya vaccinen har tillgång till dem, sa han.