Radar · Utrikes

Representanthuset säger ja till högre belopp i coronastödpaket

USA:s representanthus har röstat i flera frågor.

Demokraterna går i ovanlig armkrok med avgående president Donald Trump för att höja checkbeloppet i det coronastödpaket som presidenten sent omsider skrev under efter en kovändning. Samtidigt röstade fler än 100 republikaner i USA:s representanthus för att köra över Trumps veto mot landets försvarsbudget.

Kongressens demokrater och republikaner enades om det kolossala stödpaketet på 900 miljarder dollar (drygt 7 400 miljarder kronor) redan den 21 december.

Men Trump väntade trots det tills på måndagen med att skriva under paketet, under hot om att stänga ned statsapparaten – och efter att ha kallat det för en skamfläck.

En punkt Trump utåt sett kritiserade var beloppet på 600 dollar som alla skattebetalande amerikaner ska tilldelas i paketet. Han krävde minst 2 000 dollar i stället.

Riskerar väljarnas vrede

I det kravet möts den avgående republikanske presidenten och Demokraterna, som har majoriteten i representanthuset, och som länge har velat ha det högre beloppet.

Många av Republikanerna, som har en majoritet i senaten, är däremot emot att höja beloppet och det är oklart om Trump vill, eller kan, få dem att ändra sig.

Vid midnatt, natt mot tisdag, svensk tid, röstade representanthuset igenom checkhöjningen till 2 000 dollar, och passade därmed bollen till senaten.

Nu vill demokratiska ledamöter försöka använda den oheliga alliansen med Trump för ett trumfa igenom pengarna, eller åtminstone få de republikanska motståndarna att öppet förkasta förslaget och därmed riskera väljarnas möjliga vrede.

Upphävde veto

Representanthuset samlade också tillräckligt många röster för att köra över det veto som Trump, i trots mot kongressen, lade strax före jul mot landets försvarsbudget på 740 miljarder dollar (nära 6 100 miljarder kronor).

Trump tyckte bland annat att försvarslagstiftningen, National Defense Authorization Act, ”inte omfattar väsentliga nationella säkerhetsåtgärder”.

Kongressen har 60 år i rad lyckats med att rösta igenom försvarsbudgeten, så även i år. Stödet var stort, med mer än två tredjedelar av politikerna i respektive kammare.

För att Trumps veto ska åsidosättas krävs två tredjedelars majoritet i båda kamrarna. I omröstningen i representanthuset röstade 322 för och 87 emot. 109 av dem som röstade för var republikaner.

Även i den här frågan blir det alltså upp till senaten att avgöra. Om senaten också går emot Trump med två tredjedels majoritet är det i så fall det första av Trumps veton som kongressen åsidosätter.

Expert tror på kompromiss

För de demokratiska senatorerna är det antagligen enkla beslut – ja till att upphäva vetot, ja till det högre checkbeloppet. Men Republikanerna tvingas förhålla sig till Trumps trogna väljarkår, enligt David Prindle, professor i statsvetenskap vid University of Texas.

Därför kan han tänka sig att det blir en kompromiss med presidenten, vilket skulle kunna resultera i att ett nytt förslag måste godkännas av båda kamrarna.

– Republikaner, både i representanthuset och senaten, är oroliga att om man går emot honom så kommer man straffas i nästa val. Man kan därför inte förlita sig på att de som röstade för försvarsbudgeten första gången kommer att rösta för att upphäva vetot, säger han till TT.

– För att upphäva vetot krävs 19 republikaner. Om jag tvingas gissa på vilka det skulle kunna vara tror jag att det är de som är nyvalda, så att de står inför omval först om sex år.