Radar · Miljö

Demonstrerar mot att Skogsstyrelsen slutar registrera nyckelbiotoper

När nyckelbiotoper inte längre registreras riskerar mer skyddsvärd skog att avverkas, menar kritiker.

Den första januari slutar Skogsstyrelsen att registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Detta har kritiserats av flera miljöorganisationer, och på onsdag kommer det att hållas demonstrationer mot beslutet.

En nyckelbiotop är ett skogsområde med dokumenterade höga naturvärden och som har en mycket stor betydelse för skogens växter och djur. Nyckelbiotoper får inte avverkas enligt skogsbrukscertifieringen FSC som alla stora skogsbolag i Sverige är anslutna till. Även skogsbrukscertifieringen PEFC som mindre markägare ofta är anslutna till, innebär restriktioner för avverkning av nyckelbiotoper.

Beslutet att inte längre registrera nyckelbiotoper i samband med att avverkningsanmälningar lämnas in till Skogsstyrelsen fick kritik redan i december förra året då beslutet togs. Då menade miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen och WWF att det var förkastligt att beslutet föregick den offentliga utredningen Skogsutredningen, som presenterades i slutet av november i år.

– Det är otroligt anmärkningsvärt att regeringens egen myndighet väljer att fatta ett beslut som föregriper en pågående statlig utredning som ska se över just dessa frågor. Beslutet går dessutom emot den majoritet av remissinstanser som var negativa till att myndigheten skulle upphöra att registrera nyckelbiotoper, däribland en rad länsstyrelser, sade Malin Sahlin, sakkunnig på Naturskyddsföreningen, till tidningen Sveriges natur.

"En katastrof för den biologiska mångfalden"

Farhågorna bland miljöorganisationerna är nu att det efter årsskiftet blir möjligt att avverka mer skyddsvärd skog.

– Skogsstyrelsens beslut innebär att de sista oskyddade skogarna med höga naturvärden som finns kvar i Sverige riskerar avverkning. Det är en katastrof för den biologiska mångfalden. Inventeringen av nyckelbiotoper är en kartläggning som ger kunskap om var de mest skyddsvärda skogarna i Sverige finns och denna inventering måste få fortsätta, säger Sten Brodén, ordförande i Naturskyddsföreningen i Strömstad, i ett pressmeddelande.

Hans lokalförening arrangerar under onsdagen en demonstration mot beslutet utanför Skogsstyrelsens kontor i Uddevalla. Även i Örebro hålls en demonstration, som arrangeras av XR Örebro.

”Vi når inte våra miljömål idag. Att sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar kommer att leda till att Sveriges miljöarbete för den biologiska mångfalden urholkas”, skriver de på facebookeventet för demonstrationen.

Enligt Naturvårdsverket finns det idag kvar mindre än 10 procent produktiv skog med höga naturvärden och enligt en rapport från Skogsstyrelsen så är endast cirka 2 procent av den produktiva skogsmarken i hela Sverige registrerad som nyckelbiotoper. Den största delen av dessa, cirka 85 procent, är inte långsiktigt skyddade. Skogsstyrelsen bedömer att cirka 55 000 hektar nykelbiotoper avverkades enbart i nordvästra Sverige mellan år 2000 och 2017.