Radar · Nyheter

Nya polischefen vän till Bolsonaros familj

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

De nära banden mellan Brasiliens president Jair Bolsonaro och den nya federala polischefen Alexandre Ramagem väcker uppmärksamhet sedan Bolsonaro anklagats för politisk inblandning i rättsväsendet.

48-åriga Ramagem fick uppdraget att leda säkerhetsarbetet vid Bolsonaros presidentvalskampanj 2018 efter att han blivit knivhuggen. Sedan i juli har han varit chef för Brasiliens underrättelsetjänst Abin.

Under tisdagen, då Ramagem godkändes på sin nya post som landets högste polischef, fick en bild som understryker de nära banden mellan honom och presidenten familj stor spridning på sociala medier. På bilden poserar Ramagem leende tillsammans med presidentens son Carlos Bolsonaro, kommunpolitiker i Rio de Janeiro, under en nyårsfest.

Ska utredas

Ramagem ersätter Maurício Valeixo, som Bolsonaro nyligen sparkade.

Avskedandet fick justitieminister Sérgio Moro att i fredags meddela sin avgång. Han anklagade då presidenten för att flera gånger ha sagt att han velat ha en polischef som personligen kunde ge honom viss information, samt för att ha uttryckt oro för vissa särskilda utredningar. Åtminstone två av presidentens söner har nämnts i olika utredningar.

Moro, som med sin bakgrund som domare setts som en symbol mot korruptionen, sade att han aldrig tidigare sett politisk inblandning i rättsväsendet på det sätt som Bolsonaro eftersträvat. Högsta domstolen har gett klartecken till en utredning av anklagelserna.

Behåller visst stöd

Presidenten avfärdar Moros påståenden. Han försäkrar också att den federala polisen kommer att kunna verka utan inblandning från regeringen.

Turerna har väckt debatt om riksrätt, bara fyra år efter det att expresidenten Dilma Rousseff avsattes genom en sådan process.

I en opinionsmätning från institutet Datafolha i måndags svarade 45 procent att de anser att Bolsonaro bör ställas inför riksrätt medan 48 procent var emot.

33 procent av de svarande ansåg att presidenten antingen gör ett bra eller mycket bra jobb.