Radar · Nyheter

Expo: Mindre aktivitet från nazistiska grupper

Nordiska motståndsrörelsen (NMR), här vid en demonstration i centrala Göteborg 2017.

Antalet aktiviteter inom den rasideologiska miljön i Sverige minskade under 2019, visar Stiftelsens Expos årsrapport. Det är första gången på flera år som det sker en minskning, och bakom detta ligger interna splittringar inom miljön enligt Expo.

”Den rasideologiska miljön har under många år dominerats av den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen. Under förra året drabbas de av interna strider och avhopp. Det får ett stort utslag i vår data”, säger Morgan Finnsiö, researcher och redaktör för årsrapporten, i ett pressmeddelande.

”Samtidigt kan vi se att nya mindre grupper har dykt upp. Även om antalet aktiviteter sjönk under 2019 så ligger de kvar på en historiskt hög nivå”, fortsätter han.

Aktiviteter som Expo räknar kan exempelvis vara manifestationer, demonstrationer, propagandaspridning eller sociala aktiviteter. Enligt Expo skedde totalt 2 535 aktiviteter förra året, vilket kan jämföra med rekordet på 3 938 under 2018.

Rasideologiska aktiviteter skedde i samtliga län förra året, och i 209 av Sveriges 290 kommuner. I ett fåtal län och kommuner har aktiviteterna ökat. Sett till folkmängd var aktiviteterna som flest i Dalarna, följt av Jönköping och Norrbotten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV