Radar · Politik

Nooshi Dadgostar föreslås som V-ledare – har stora planer för partiet

Vänsterpartiets valberedning sammankallande Håkan Eriksson presenterar partiets förslag till ny partiordförande – Nooshi Dadgostar – under en pressträff i partikansliet i Stockholm.

Vänsterpartiets valberedning har föreslagit att Nooshi Dadgostar ska bli ny partiledare efter avgående Jonas Sjöstedt. ”Jag är fantastiskt hedrad”, säger Dadgostar till TT.

Det var ett väntat beslut som valberedningen presenterade vid en pressträff på måndagen.

– Det är spännande. Men jag är också ödmjuk över att det är kongressen som fattar ett slutgiltigt beslut, säger Dadgostar efter beskedet att hon föreslås som ny ledare.

Kongressen hålls i månadsskiftet oktober–november.

"Kunnig och drivande"

Partiledare Jonas Sjöstedt meddelade i januari att han inte ställer upp för omval, bland annat med hänvisning till att han vill kunna tillbringa mer tid med sin familj.

Dadgostar, vice partiledare, har varit den enda kandidaten i processen att ta över. Hon var tidigt ute och meddelade sin kandidatur och ingen utmanare har därefter klivit fram.

”Nooshi Dadgostar är erfaren, kunnig och drivande. Hon har en politisk skärpa och bredd som få kan matcha i svensk politik. Hon vinner både debatter med motståndare och förtroende i mötet med människor”, säger Håkan Eriksson, sammankallande i valberedningen, i ett pressmeddelande.

Vill ta större roll

Dadgostar säger till TT att hon vill att Vänsterpartiet ska ta en större roll i svensk politik och vrida den till vänster. Hon passade också på att hylla Jonas Sjöstedt som, enligt henne, gjort Vänsterpartiet till ett stort parti.

– Det är en utveckling jag vill fortsätta att arbeta med, säger Dadgostar till TT.

Vänsterpartister som TT talat med har varit kritiska mot processen och att högt uppsatta företrädare gått ut så tidigt och stöttat Dadgostar, vilket enligt dem skapat en uppförsbacke för andra att kandidera.