Energi

Modern problemlösare

Vivi Wallin har gjort succé med sina tips och pyssel, som hon delar med sig av via sina sociala konton och nu i en ny bok.

Vivi Wallin har gjort succé på Instagram med sin blandning av dråplig humor och smarta hacks för en enklare vardag.

– Jag är nog mer av en problemlösare än pysslig, säger hon.

Det började ”off-cam”, som Vivi Wallin skämtsamt kallar det. Hon delade med sig av allt fiffigt fixande hon gjorde hemma med barnen till sina vänner, och bjöd bekantskapskretsen på smarta knep för en lite smidigare vardag. Till slut började vännerna undra om hon inte skulle starta en blogg så att fler fick ta del av alla tips. Men Vivi var skeptisk.

– För mig kändes det som att bloggar var något man startade i början av 2000-talet och det här var ändå så pass sent som 2015.

Det året hade däremot ett annat fenomen börjat dyka upp. Allt fler började göra korta ”tutorials” – instruktionsvideor – kring allt från hantverk till bakning. Vivi Wallin, som har en bakgrund från media och tv, insåg att det var precis rätt format för henne. Sagt och gjort – hon skapade kontot ”Fixa själv”, med smarta knep för en roligare vardag, och lite senare även Instagramkontot ”Mammasanningar”, med inblick i en osminkad mammavardag.

Genom dessa plattformar – och nu även i nya boken ”En mammas överlevnadshandbok” – berättar Vivi Wallin om allt från att få resor med barn att bli hanterbara genom att packa aktivitetspåsar, åksjukekit och ”är vi framme snart”-kartor till att skydda barnens fingrar från kladd genom att trä glasspinnen genom en muffinsform av papper som fångar upp spillet.

Hon har också en mängd tips för barnkalasen, från superenkla figurtårtor, som går utmärkt att skära ut från färdigköpta bottnar, till hur föräldrarna ska överleva kaoset genom smart planering.

Lathet som inspiration

För en utomstående verkar Vivi Wallin ha en oändlig kreativitet och ork.

– Jag önskar att jag kunde säga att alla hacks beror på att jag har en så fantastisk superhjärna, men jag skulle snarare säga att de flesta av mina tips baseras på min lathet, säger hon och skrattar.

– Det är så många små saker i vardagen som tar tid och leder till frustration, så jag vill gärna hitta bättre sätt att göra det på.

I Vivis tipsiga värld kan man få städhjälp av barnen genom att leka ”strumpmemory” när tvätten ska sorteras. Strumporna som blir över passar perfekt att sätta på barnen, spreja fötterna med fläckborttagningsmedel och skicka dem på jakt efter smuts över köksgolvet.

– Jag är hon som bjuder på snabba, enkla lösningar snarare än hon som vet att ättika och bikarbonat får bort krångliga fläckar – det kan andra lära ut. Min grej är att göra saker roligare, som att locka matvägrande barn att äta genom att trä maten på pinnar, servera tolv makaroner i en äggkopp eller bjuda på vad som helst i ett korvbröd.

Ska gå snabbt

Ett riktigt bra hack är enligt Vivi Wallin en enkel lösning på ett litet problem som man råkar ut för titt som tätt. Ofta kan samma lösning användas i många sammanhang.

– Påsklämman är en personlig favorit som jag använder till allt från att få ut det sista ur tandkräms- eller kaviartuben till att hålla upp barnens hängslen med genom att fästa ihop dem med klämman i ryggen. Det har hänt att jag till och med sätter upp håret med en påsklämma när jag inte hittar någon hårsnodd.

– Mycket handlar om att sänka ribban, säger Vivi Wallin.

– Jag har tre saker som jag gärna vill att mitt innehåll ska erbjuda. Det ska gå snabbt att göra, ha få ingredienser och vara lite uppseendeväckande. Jag har till exempel gjort en jätteenkel kladdkaka, men gjort den roligare genom att ge den formen av en gigantisk Snickers-chokladkaka.

Hon fixade till och med ett eget omslagspapper i jätteformat med logga på, som följarna kunde ladda ned och skriva ut till sitt eget kladdkakebak.
Många av hennes tips går att applicera på fler än småbarnsföräldrar.

– Som kaffe till exempel. Jag är en sådan som alltid brygger en hel kanna åt gången, och att räkna upp åtta mått utan att komma av sig är en utmaning. Det är alltid någon som frågar något och så tappar man räkningen. Till slut kom jag på att fyra mått motsvarar en deciliter, så jag häller i två deciliter kaffe i stället. Det går otroligt mycket fortare och blir rätt varje gång.