Radar · Morgonkollen

Grön framgång i franska senatsvalet

Senaten i Paris.

Frankrikes gröna parti EELV gick framåt i helgens senatsval och har nu tillräckligt många platser för att bilda en egen grupp. Men mitten-högerblocket fick flest röster och har fortsatt majoritet.

Mitten-högerblocket behåller som väntat majoriteten i Frankrikes senat efter söndagens val, då nära hälften av de 348 platserna stod på spel, rapporterar lokala medier.

”Detta val, under ett aldrig tidigare skådat hälso-, ekonomiskt och socialt sammanhang, förstärker höger-mittens senatoriska majoritet”, skriver senatens ledare, Gérard Larcher från Frankrikes största borgerliga parti Republikanerna (LR), i ett uttalande enligt Le Monde.

Samtidigt går gröna partiet EELV framåt, precis som vid kommunalvalen i juni.

– Vi börjar få närvaro på landsbygden, även om vi ofta har kritiserats för att vara snobbiga tjänstemän från innerstaden, säger EELV:s Esther Benbassa, enligt LCI.

President Emmanuel Macrons parti Republiken på väg (LREM) lyckades undvika en upprepning av fiaskot vid kommunalvalen.

Senaten i Frankrike har inte lika mycket makt som den lägre kammaren, nationalförsamlingen, där LREM har majoritet. I de fall då de båda kamrarna tycker olika är det nationalförsamlingen som har den avgörande rösten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV