Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Glädjereaktioner på vändningen i Preemraff: ”Större än almstriden”

Preems oljeraffinaderi i Lysekil.

Sedan beskedet kom om att Preem drar tillbaka sin ansökan om Preemraff i Lysekil har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Röster från både politiken och miljörörelsen har uttryck sin stora glädje.

Preem drar tillbaka sin ansökan om att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Beskedet kom under måndagseftermiddagen i samband med att Preems nye koncernchef Magnus Heimburg intervjuades av Ekot.

Reaktionerna har sedan dess varit både många och starka.

Läkaren och forskaren Magnus Sederholm, som i förra veckan JO-anmälde Mark– och miljööverdomstolens godkännande av Preems planer, hör till dem som jublar i dag.

– Jag känner en stor glädje och lättnad. Intelligent civilt motstånd lönar sig. Det är en gemensam kraftansträngning från en lång rad aktörer, både lokalt i Lysekil och nationellt, säger han, och fortsätter.

– Precis som när vi klättrade upp i almarna i Kungsträdgården på 70-talet var det enad front mot dumheten. Och det här är en betydligt större fråga än några träd.

Lövin: Regeringens förtjänst

Klimatminister Isabella Lövin menar på twitter att det är regeringens klimatpolitik som fått Preem att tänka om.

“Starka skäl enligt Preem är regeringens beslut om en mer ambitiös reduktionsplikt i Sverige och nya stöd till inhemsk förnybar drivmedelsproduktion.” twittrar hon.

Miljöpartiet, som förra året drev igenom att regeringen skulle ta över prövningen av Preems tillstånd, tar nu åt sig en stor del av äran för att Preem backar.

– Jag känner en stor stolthet. Det hade inte hänt om vi inte flyttade upp ärendet till regeringens bord. Men inte heller om miljörörelsen inte slitit och kampanjat, säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson.

Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Naturskyddsföreningen: "Fantastisk seger"

Även Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, har uttalat sig.

– Det är en fantastisk seger för hela miljörörelsen, säger hon.

Preems besked i dag var att de planerar återkomma med en ansökan om en utbyggd produktion av biobränslen. Det välkomnar Johanna Sandahl.

– Vi kommer behöva producera mer biodrivmedel från hållbara råvaror, säger hon.

Johanna Sandahl, ordförande för Natutskyddsföreningen. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Att flera instanser beviljade Preem tillstånd för utbyggd fossilproduktion innan regeringen tog över prövningen visar enligt Johanna Sandahl på behovet av en ny miljölagstiftning.

–  Hela den här processen visar att vi behöver få en lagstiftning som är i takt med vad klimatet kräver.

Greenpeace: "Är ett kvitto"

Bland de aktivister som arbetat för att förhindra utbyggnaden i Lysekil är glädjen särskilt stor.

– Det är stor vinst för den svenska miljö- och klimatrörelsen men det har varit en insats från jättemånga organisationer, där vi varit en del av det, säger Markus Mattisson.

Han är en av de aktivister som deltagit i Greenpeace aktioner ombord på fartyget Rainbow Warrior.

– Om något så visar det att när människor samlas och står upp emot fossil utbyggnad, så händer det grejer. Det här är ett kvitto på att rörelsen tillsammans är väldigt stark, fortsätter han.

Markus Mattisson, aktivist i Greenpeace. Foto: Andrew McConell/Greenpeace

Han får medhåll från Isadora Wronski, chef för Greenpeace.

– Det är en fantastisk vinst för demokratin, när en rörelse står upp tillsamman för en viktig framtidsfråga får det betydelse, säger hon.

Preem själva säger att det är ett beslut som skett på kommersiella grunder, vad tänker du om det?

– Självklart har miljörörelsen också påverkat, trycket har blivit för stort. Sedan är planerna på att bygga ut fossil infrastruktur utsiktslös i en tid när världen ställer om. Att då expandera fossil infrastruktur saknar allt förnuft.

Extinction Rebellion: "Lönar sig att fightas"

Också röster från organisationen Extinction Rebellion har gjort sig hörda sedan beskedet kom.

– Det är underbart positivt. Det visar att en engagerad opinion kan åstadkomma stora förändringar. Naturligtvis finns det ekonomiska motiv för Preem, men man har förstått att man inte kan driva igenom detta utan att få en stor opinion emot sig, säger Hugo Norell, aktivist i Extinction Rebellion i Göteborg.

Han fortsätter:

– Det här betyder en fantastisk förbättring för klimatrörelsen, att vi kan göra något tillsammans. Det lönar sig att fightas, motståndet har funnits på alla nivåer, lokalt i Lysekil och nationellt.

Hugo Norell, aktivist i Extinction Rebellion i Göteborg. Foto: Privat

Den gemensamma kraften understryks också av Robin Zachari, kanslichef hos organisationen Skiftet.

– Det är ju en glädjens dag. Det är inte ofta man får vara glad inom miljörörelsen, men idag är en sån dag. Vi kan känna oss glada och nöjda med det vi gjort och finna energi till nästa kamp, säger han.

– Det här var nödvändigt för att uppnå Paris-avtalet precis som gashamnen i Göteborg. Det är två viktiga vinster och innan vi går vidare till nästa kamp så kan vi vila en dag i alla fall.

Förvåning i Lysekil

På lokal nivå är känslorna inte fullt lika tydliga. När Syre kommer i kontakt med kommunpolitiker i Lysekil tycks man inte veta riktigt vad man känner.

Oppositionsrådet, Ronald Rombrant i Lysekilspartiet (LP), menar att beslutet kom plötsligt och överraskande. Om han känner besvikelse eller ej vet han inte just nu.

– Men det är klart att för regionen påverkar det ju att en investering på 15 miljarder som man trott ska bli av nu inte blir av. Men man vet ju inte i dagsläget vad Preem sitter med för kort, säger han, och fortsätter.

– Jag hoppas på att de kommer börja producera biobränslen istället. De pratade om att allokera sina resurser, och då är det ju troligt att de satsar på en befintlig anläggning. Vi får hoppas att Lysekil är tillräckligt attraktivt för att göra investeringen i.

Oppositionsråd Ronald Rombrant i Lysekilspartiet (LP). Foto: Pressbild

Även  kommunalrådet i Lysekil, Jan-Olof Johansson (S), uttrycker förvåning. Till SVT säger han att beslutet kom som en överraskning. Om han är besviken kan han inte svara på.

– Jag vet för lite vad förändringen innebär på kort sikt. Det viktigaste för oss har hela tiden varit att Preem skulle kunna bygga ut för sin förnybara produktion och den delen ligger ju kvar. Jag kan bara hoppas att de investeringar man tänkt göra går relativt snabbt, säger han.

Var för utbyggnaden

Mathias Bruno, (M), ledamot i Sotenäs kommunfullmäktige, har varit för en utbyggnad på grund av skäl som utveckling av arbetstillfällen, men också av miljöhänsyn.

– Miljörörelsen pratar alltid om att miljö är en global fråga. Men här väger man lokala utsläpp framför minskade globala utsläpp. Situationen är inte sådan att vi kan fasa ut allt över en natt, och i en övergångsfas behöver vi bränslen som är så lite miljöskadliga som möjligt. Du kan till exempel inte köra ett containerfartyg över atlanten på eldrift, säger han.

Då han inte vet vad Preem kommer att presentera för alternativ så vet han inte om han bör känna sig besviken.

– Jag kan bara spekulera fritt. Det har ju gått några år sedan Preem presenterade sina planer och det kan ha hänt en del på vägen. Kanske vill de göra om och göra ännu mer miljövänligt, kan jag tänka mig.

– Det finns miljoner och kanske miljarder förbränningsmotorer i världen. Kan vi minska utsläppen från dessa genom, låt säga 40 procents inblandning av förnyelsebart, så har vi åstadkommit en avsevärt högre miljövinst globalt än vad 2 000 000 sålda tesslor åstadkommer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV