Radar · Mänskliga rättigheter

Efter explosionerna: Beiruts barn riskerar missa skolan

Beirut efter explosionerna.

Över 150 skolor i Libanons huvudstad förstördes i de förödande explosionerna som drabbade staden i augusti. Nu varnar den globala humanitära organisationen International Rescue Committee, IRC, för att en fjärdedel av Beiruts barn riskerar att missa skolan.

De stora hamnexplosionerna i Beirut den fjärde augusti skördade minst 220 människoliv och skadade tusentals. Omkring 300 000 människor beräknas ha förlorat sina hem under olyckan.

Nu varnar den globala humanitära organisationen International Rescue Committee, IRC, för att minst en fjärdedel av alla barn i skolför ålder i staden riskerar att missa skolan, då 163 skolor förstördes under explosionerna, skriver Al-Jazeera.

Covid-19 pandemin, som redan har påverkat och försvårat undervisningen på skolor och universitet världen runt, kan förvärra läget ytterligare. IRC:s uppskattningar bygger endast på de skador som explosionerna orsakat, enligt Al-Jazeera. 

Över 85 000 elever var registrerade på de skolor som skadades i explosionerna och det kommer att ta upp till ett år att reparera de värst drabbade, enligt IRC.

UNICEF beräknar att olyckan hittills påverkat mer än 70 000 libanesiska studenter och 7 600 lärare.

Föräldrar känner oro för barnens säkerhet

Många föräldrar litar inte på säkerheten i kollektivtrafiken och är därför ovilliga att skicka sina barn till alternativa skolor under tiden som de skadade byggnaderna repareras, enligt Mohammed Nasser, tillförordnad chef för IRC Libanon.

Bortfallet av elever förväntas vara mycket högt under skolåret.

– Vi förväntar oss att många familjer med döttrar inte kommer att låta dem gå i skolan på grund av farhågor som rör deras säkerhet i kollektivtrafiken, säger Mohammed Nasser och understryker det brådskande behovet av större medel till utbildningssektorn.

Psykiskt trauma påverkar skolgången

Andra faktorer som väntas påverka barnens skolgång är psykiskt och emotionellt trauma som har drabbat hundratals barn i Beirut efter de dödliga explosionerna. Några har förlorat sina närmaste medan andra har fått livsomvälvande fysiska skador. Behovet av psykiskt och socialt stöd är stort, enligt IRC.

Skolorna i Libanon stängde i mars på grund av coronavirusutbrottet i landet och undervisningen har ännu inte återupptagits.